Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Thursday, 31 March 2016

Γέλιο και Χαρά #12

ΕΥΘΥΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ
ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ: 16 Μαΐου 1954
Εξώφυλλο: Carl Barks


Περιέχει μια 10σέλιδη ιστορία με τον Ντόναλντ Ντακ και τα ανιψάκια του, μια οκτασέλιδη με τον Μπάκυ Μπαγκ, ένα δισέλιδο διήγημα με την Μίνι και τον Μίκυ, ένα δισέλιδο εικονογραφημένο παραμύθι, δυο ημισέλιδα και ένα ολοσέλιδο (ασπρόμαυρο) στριπς.
Ο τίτλος της υπό-σειράς «Εύθυμες Ιστορίες» αντιστοιχεί στην αμερικανική ονομασία της σειράς «Comics and Stories» στο τεύχος #127 (Απρίλιος 1951) της οποίας είχε δημοσιευτεί η πρώτη από τις ιστορίες της ελληνικής έκδοσης.
Να σημειωθεί ότι με την ίδια ονομασία υπό-σειράς («Εύθυμες Ιστορίες») ο εκδοτικός οίκος “Πεχλιβανίδη” εξέδιδε στη σειρά «Γέλιο και Χαρά» και κόμικς των «Merry Melodies» και «Looney Tunes» της Warner Bros.
Τα περιεχόμενα του τεύχους στην ελληνική έκδοση δεν ταυτίζονται με τα περιεχόμενα του αμερικανικού τεύχους με το ίδιο εξώφυλλο. Άλλωστε, η αμερικανική έκδοση είναι 52 σελίδες, ενώ η ελληνική έχει 28 σελίδες.
Η πρώτη ιστορία, η “Πρωταπριλιά” είναι μια 10σέλιδη ιστορία του Carl Barks, η 169η ιστορία -όλων των μεγεθών- που ο “παπιάνθρωπος” δημιούργησε για την “Ντίσνεϋ” και δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη σειρά “Four Colors” της “Dell” (wdcs 127). Αρχικά ήταν άτιτλη, αλλά στις επόμενες αμερικανικές εκδόσεις της, πήρε τον τίτλο “The April Foolers”.
Για τον Ντόναλντ η 1η Απριλίου είναι η μέρα, όπου αρχίζει η αλιευτική περίοδος. Για τα σκαννταλιάρικα ανίψια του η παραδοσιακή μέρα να σκαρώσουν φάρσα στον θείο τους. Με τη μόνη διαφορά πως κάθε απόπειρα να του τη σκάσουν καταλήγει σε παταγώδη δική τους αποτυχία, ενώ για τον θειό τους είναι ευκαιρία να ωφεληθεί.
Κι όταν το βράδυ γυρίζει ο Ντόναλντ από το ψάρεμα με καλή σοδιά, βρίσκει τα ανίψια του να κοιμούνται αποκαμωμένα και αναρωτιέται, πώς συμβαίνει να μην του κάνανε ούτε μία φάρσα!
Ιστορία-δείγμα γραφής του Μπαρκς ότι με ευκολία μπορούσε να σκαρώσει σενάριο με σασπένς και περιπέτεια, χωρίς η ιστορία να έχει τα χαρακτηριστικά των μεγάλων περιπετειών που τον έχουν αναδείξει στον κλασικό παραμυθά των παπιοπεριπετειών. Βέβαια, δεν ήταν η πρώτη, ούτε η τελευταία, απλώς μια από τις δεκάδες δεκασέλιδες τέτοιου τύπου ιστορίες, που έγραψε ο Μπαρκς. Είχε όμως μια σχεδόν ασήμαντη λεπτομέρεια που την κάνει να ξεχωρίζει για την υψηλή αίσθηση σαρκαστικού χιούμορ που διέθετε. Δυστυχώς, αυτή η λεπτομέρεια υπάρχει μόνο στην πρώτη έκδοση --απαλείφθηκε στις επόμενες-- ενώ στην ελληνική και να υπήρχε έχει σβηστεί. Στον σκουπιδότοπο που τα μικρά ψάχνουν να βρουν κάτι για να κάνουν τη φάρσα τους στον θείο του, στο πρώτο καρέ της δεύτερης σελίδας βρίσκονται μπροστά σε σωρό από πεταμένα βιβλία. Σε ένα από αυτά διακρινόταν καθαρά ο τίτλος του: “Μάιν Καμπφ” (Ο Αγών μου), το αυτοβιογραφικό βιβλίο του Χίτλερ, στα σκουπίδια έξι χρόνια μετά το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου!... Καταλυτικό σχόλιο για την κατάληξη της ναζιστικής ιδεολογίας σε ένα παιδικό κόμικ, που περνάει σχεδόν απαρατήρητο.
Η ιστορία δημοσιεύτηκε στα ελληνικά από τις εκδόσεις « Τερζόπουλος» στο Μεγάλο Μίκυ #92 και 260, Κόμιξ #226 με τίτλο στις δυο πρώτες αναδημοσιεύσεις “Πρωταπριλιάτικη Φάρσα”, καθώς και στον 3ο τόμο (1951) της Μεγάλης Βιβλιοθήκης του Καρλ Μπάρκς από τις εκδόσεις “Νέα Ακτίνα” και στον 3ο τόμο στην πανομοιότυπη έκδοση της Μεγάλης Βιβλιοθήκης Ντίσνεϋ της “Καθημερινής” με τίτλο “Μια του ψεύτη, δυο του ψεύτη”.
Γενικά, η ιστορία έχει δημοσιευτεί 104 φορές σε εκδόσεις 28 χωρών του κόσμου.

Στη δεύτερη ιστορία του ελληνικού τεύχους πρωταγωνιστεί ο Μπάκης (Bucky Bug) ένα εξανθρωπισμένο άπτερο έντομο, που πρωτεμφανίστηκε στη σειρά Silly Symphonies (καρτούν και κόμικς) αλλά στις ελληνικές εκδόσεις δεν είχε επιτυχία. Τίτλος της ιστορίας στο «Γέλιο και Χαρά» “Μπάκης ο λεβέντης”, ενώ σε αναδημοσιεύσεις του σε περιοδικά των εκδόσεων «Τερζόπουλος» τιτλοφορούταν “Ανέλπιστη σωτηρία” στο “ Μεγάλο Μίκυ ” #63 και “Σούπερ Μίκυ” #9 και χωρίς τίτλο στο περιοδικό “Χαρούμενες Ιστορίες Ντίσνεϋ” #58.
Με πρωτότυπο τίτλο “Underground Rescue” είχε δημοσιευτεί στο τεύχος 117 περιοδικό Walt Disney Conics & Stories τον Ιούνιο του 1950 με άγνωστο τον σεναριογράφο και σχεδιαστή τον Gil Turner.
Η ιστορία έχει δημοσιευτεί συνολικά σε 13 εκδόσεις πέντε χωρών του κόσμου.
Το δισέλιδο διήγημα που καλύπτει τον τίτλο “Stories” στην υπό-σειρά “Comics & Stories” δεν είναι τίποτα άλλο παρά η αφηγηματοποίηση ενός σεναρίου με Μίκυ , Μίνι και Πλούτο που δεν έγινε ποτέ κόμικ.
Το δισέλιδο εικονογραφημένο παραμύθι, “Ο Απρόσκλητος Μουσαφίρης” πρέπει να είναι προσθήκη της ελληνικής έκδοσης.
Και το τεύχος ολοκληρώνει την ύλη του με τρεις σύντομες ιστορίες, επίσης γραμμένες, σχεδιασμένες και μελανωμένες από Κάρλ Μπαρκς. Τα δύο είναι άτιτλα μισοσέλιδα στριπ γκανγκ και το τρίτο μονοσέλιδη ιστορία. Όλα με πρωταγωνιστή τον Ντόναλντ.

Προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω τον φίλο Τρύφωνα Ευαγγελίδη, συνεργάτη και μέλος της Κοινότητας INDUCKS Ελλάδος για τη συμπλήρωση των στοιχείων, ώστε η παρουσίαση να είναι το δυνατόν πληρέστερη.

Γιώργος Βλάχος
30 Μαρτίου 2016

http://www.pankoland.com/sentuki/GH_12.pdf
 

Wednesday, 23 March 2016

Γέλιο και Χαρά #9

Ντόναλντ Ντακ
Η ΧΡΥΣΗ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ

“Η Χρυσή Περικεφαλαία” (The Golden Helmet) είναι μία από τις πιο δυνατές 32σέλιδες ιστορίες του Κάρλ Μπάρκς στη συνεργασία του με τον Ντίσνεϋ. Δεν είναι μόνο λόγω σεναρίου --έτσι κι αλλιώς στις μεγάλες ταξιδιωτικές περιπέτειές του δύσκολα να ξεχωρίσεις μια καλύτερη από την άλλες-- αλλά για τις ανατροπές στην πλοκή και στην ψυχολογική σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Οι “καλοί” δεν ξεχωρίζουν από τους “κακούς”. Κανένας τους δεν είναι μανιχαϊστικά “φύσει” καλός ή κακός. Οι περιστάσεις τον καθιστούν καλό ή κακό για τους άλλους. Η “κατάρα” της περικεφαλαίας τους κάνει να εξωτερικεύσουν τις πιο σκοτεινές πλευρές του εαυτού τους.
Η πλοκή στηρίζεται στο υπόβαθρο της ιστορικά βεβαιωμένης επίσκεψης των Βίκινγκς στη Βόρεια Αμερική 500 χρόνια πριν από τις καραβέλες του Κολόμβου. Μια σκανδιναβική σάγκα για κάποιο χρυσό κράνος, ένα ντρακάρ στο μουσείο της Ντάγκμπουργκ (Λιμνούπολη) με έναν χάρτη καλά κρυμμένο στο κύτος του, ένας φιλόδοξος κατεργάρης που ψάχνει τον χάρτη και ένα καλοστημένο σενάριο για τη χρυσή περικεφαλαία, της οποίας ο κάτοχος δικαιωματικά θα ανακηρυσσόταν κύριος της Βόρειας Αμερικής, θα μπορούσε να ήταν ένα best seller μυθιστόρημα. Στην έμπνευση του Μπαρκς έγινε ένα one shot comic με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας ήρωα του κομίστα˙ τον Ντόναλντ!
Ο Ντόναλντ είναι ένας βαριεστημένος φύλακας του μουσείου, στο οποίο τίποτα δεν σπάει τη ρουτίνα και εύχεται να του τύχει μια περιπέτεια σαν κι εκείνες των αρχαίων βίκινγκς… Και μια άλλη περιπέτειά του, “Χαμένοι στις Άνδεις” που είχε δημοσιευτεί νωρίτερα είχε παρόμοια αρχική σεκάνς με τον Ντόναλντ σαν βαριεστημένο φύλακα σε μουσείο.
Το νήμα για την επιζητούμενη περιπέτεια αρχίζει να ξετυλίγεται, όταν ο Ντόναλντ ανακαλύπτει τον χάρτη. Σχεδόν αμέσως τον διεκδικεί και τον αρπάζει ο κατεργάρης κύριος Γαλανογένης (Azure Blue) με τη νομική επιχειρηματολογία σε “αλαμπουρνέζικα” λατινικά του δικηγόρου του, του Σάρκου (Sharky, χαϊδευτική ονοματοποίηση του shark -καρχαρίας). Ο διευθυντής του μουσείου αποφασίζει να τον εμποδίσει να πραγματοποιήσει τους σκοπούς του διεκδικώντας την περικεφαλαία για το μουσείο του και στέλνει τον Ντόναλντ από αέρος και θαλάσσης στο Λαμπραντόρ του Καναδά, ενώ ο ίδιος θα έφτανε στο ίδιο σημείο από στεριάς.. Μετά από περιπέτειες, ο Ντόναλντ ανακαλύπτει την περικεφαλαία, η οποία σε όποιον την κρατά του γεννάει τη φιλοδοξία να γίνει αυτός ο άρχοντας της Βόρειας Αμερικής. Η κατοχή της αλλάζει διαδοχικά χέρια --περνάει και από τα χέρια του Ντόναλντ-- και τελικά καταλήγει στον βυθό της θάλασσας χωρίς να την αποκτήσει κανένας. Ακόμα και ο Λούι, το ένα από τα ανιψάκια του Ντόναλντ ένιωσε την επιθυμία να την αποκτήσει! Τελικά, ο Ντόναλντ γυρίζει στη θέση του και αποκτά ενδιαφέρον για λιγότερο επικίνδυνα ενδιαφέροντα σχετικά με τα εκθέματα του μουσείου.
Η περιπέτεια “The Golden Helmet” δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη σειρά Four Colors της Dell τον Ιούλιο του 1952 στο τεύχος 408 και συνοδευόταν από τρεις μονοσέλιδες ιστορίες επίσης του Κάρλ Μπαρκς άτιτλες αρχικά, που σε κατοπινές εκδόσεις τιτλοφορήθηκαν: "Full-Service Windows", "Rigged-Up Lawn Roller", and "Awash in Success". Εκτός της πρώτης, οι άλλες δυο συνόδευαν την πρώτη ελληνική έκδοση (“Η Χρυσή Περικεφαλαία”, Γέλιο και Χαρά, τεύχος 9, Κυριακή 23 Απριλίου 1954), ήταν επίσης άτιτλες και στην ελληνική έκδοση, αλλά στην Μεγάλη Βιβλιοθήκη του Καρλ Μπαρκς, εκδόσεις Νέα Ακτίνα, τόμος 4 τιτλοφορούνται “Κηπουρική εκτάκτου ανάγκης” και “Κάθε εμπόριο για καλό”.
Στα παραλειπόμενα της ιστορίας να αναφερθεί ότι ο Μπαρκς μάλλον εμπνεύσθηκε με μεγάλη διάθεση ειρωνείας τον χαρακτήρα του αδίστακτου δικηγόρου Καρχαριάκου ή Αρπακτικούλη (όπως κάπως ελεύθερα θα μεταφράζαμε το όνομά του Sharky) από την εμπλοκή του με τους δικηγόρους στο πρόσφατο, τότε, διαζύγιό του από την πρώτη του γυναίκα.
Τέλος, το 1995 ο Don Rosa έγραψε sequel στη “Χρυσή Περικεφαλαία” με τίτλο “The Lost Charts of Columbus” που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό “Donald Duck Adventures #43
Το πρώτο πρωτότυπο εξώφυλλο και το sequel του Ρόζα.

 













Γιώργος Βλάχος

http://www.pankoland.com/sentuki/GH_09.pdf

Sunday, 20 March 2016

Ραίη Ρόμπινσον

Σύντομο κόμικ --μόλις 30 εικόνων σε 8 συνέχειες-- χωρίς ιδιαίτερες εικονογραφικές αξιώσεις, ίσως να μην είχε θέση στις παρουσιάσεις μας, αν δεν είχε κάποια… ιστορική ιδιαιτερότητα. Είναι το μοναδικό αθλητικού περιεχομένου κόμικ που δημοσιεύτηκε στα οπισθόφυλλα των παιδικών pulps περιοδικών στη χρυσή εικοσαετία του είδους. Συγκεκριμένα κάλυπτε τα οπισθόφυλλα του περιοδικού “Γκρέκο” στα οκτώ πρώτα τεύχη του.
Επίσης, δεν είναι γνωστή η προέλευσή του. Με τον Sugar Ray Robinson, μόλις ένα 10σέλιδο κόμικ είναι γνωστό έκδοσης 1952 και ούτε ένα καρέ του ελληνικού δεν αντιστοιχεί στο αμερικάνικο!
Όπως και να έχει η πρωτιά και, τελικά, η μοναδικότητά του είναι τα στοιχεία που το κάνουν δημοσιεύσιμο, όσο κι αν ουσιαστικά πρόκειται για τα πρώτα βήματα του μεγάλου πυγμάχου ενώ στην αγωνιστική του δραστηριότητα, μόνον τα 3-4 τελευταία καρέ είναι αφιερωμένα. Δεν παραβλέπεται ούτε η καλλιτεχνικά κακή ποιότητα της προσαρμογής (ξεπατίκωμα προσθαφαιρέσεις και επεμβάσεις στη σύνθεση των καρέ), άλλωστε, κοινός τόπος των περισσότερων κόμικς στα οπισθόφυλλα αυτών των περιοδικών.
Ο “Σούγκαρ” Ρέι Ρόμπινσον (1921-1989) θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους  πυγμάχους όλων των εποχών αγωνισθείς στις τέσσερες ελαφρότερες κατηγορίες. Πυγμαχώντας στην αρχή της καριέρας με την ιδιότητα του ερασιτέχνη είχε το απόλυτο ρεκόρ 85 νικών σε ισάριθμους αγώνες (69 από τις οποίες με νοκ άουτ!), ενώ στο σύνολο της καριέρας του έδωσε 200 αγώνες όπου κέρδισε τους 173.

Γιώργος Βλάχος

http://www.pankoland.com/sentuki/RayRobinson.pdf
 

Thursday, 17 March 2016

Τα Καλύτερα Κόμικς 5-8

Δεύτερη Τετράδα #5-8



------------------------------------------------------------------------

Τεύχος 5 - ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ

Το δεύτερο τεύχος της υποκατηγορίας των “Διαπλανητικών” (πέμπτο, συνολικά) κυκλοφόρησε  την 1η Σεπτεμβρίου 1961 με πέντε εξασέλιδες ιστορίες διαπλανητικής περιπέτειας. Από αυτές, δύο βεβαιωμένα υπήρχαν στο αμερικανικό περιοδικό “Mystery in Space”, #40 από όπου η ελληνική έκδοση χρησιμοποίησε το ίδιο εξώφυλλο. Για τις άλλες τρεις δεν βρέθηκαν στοιχεία τεκμηρίωσης βάσει των αμερικανικών τους τίτλων.

 NAYAΓΟΙ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ
Μια περίπολος του ηλιακού συστήματος σε διαστημική σωστική λέμβο αιχμαλωτίζεται από διαστημόπλοιο ενός άλλου ηλιακού συστήματος με το οποίο το δικό μας βρισκόταν σε πόλεμο. Το πλήρωμα της λέμβου κατορθώνει να ελευθερωθεί και να καταστρέψει το εχθρικό διαστημόπλοιο, πριν αυτό εξαπολύσει βόμβα στον διαπλανητικό σταθμό.
Cover story του τεύχους 5 από την ιστορία “Life Boat in Space” της αμερικανικής σειράς Mystery in Space # 40. Το αμερικανικό τεύχος είχε κυκλοφορήσει τον Οκτώβριο του 1957 και επανακυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο το 1973 στη σειρά Strange Adventures. H εικονογράφηση εξωφύλλου είναι των Gil Kane και Sol Heratson, ενώ αυτή της ιστορίας είναι του Carmine Infantino σε σενάριο του John Broom.

ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ ΠΕΦΤΕΙ
Ένας ντετέκτιβ ψάχνει να βρει ένα περίεργο βιβλίο επιστημονικής φαντασίας και ανακαλύπτει ότι το βιβλίο αυτό, το οποίο είχαν διαβάσει αρκετοί, δεν είχε γραφτεί ποτέ!

ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ
Σε κάποιο μακρινό ουράνιο σώμα που απέχει εκατομμύρια έτη φωτός από τη Γη, ο ηθοποιός Άντριου Φίλντιγκ έδωσε την καλύτερη παράσταση της ζωής τους βοηθώντας να σωθεί η ειρήνη στον μακρινό εκείνο πλανήτη.

ΑΓΩΝΕΣ ΤΑΧΥΤΗΤΑΣ ΣΤΟ ΑΠΕΙΡΟ
Ένας υπεραυτόματος πιλότος διαστημικού οχήματος μπορεί να είναι πιο γρήγορος και πιο επιδέξιος οδηγός και από τον καλύτερο ταξιτζή του διαστήματος, αλλά δεν μπορεί να τα κάνει όλα.. Κι εκεί υπερέχει ο άνθρωπος..
Τίτλος πρωτοτύπου: Interplanet Speedway με τον Ταξιτζή του Διαστήματος. Είναι η δεύτερη ιστορί απου βεβαιωμένα περιέχεται στο αμερικανικό τεύχος  #40.

ΣΤΟΝ ΠΑΓΩΜΕΝΟ ΠΛΑΝΗΤΗ
Η “εχθρική” συμπεριφορά των κατοίκων ενός άγνωστου πλανήτη σε κάποιον εξερευνητή από τη Γη, είχε την εξήγησή της και οφειλόταν σε λόγους που κάθε άλλο παρά εχθρική ήταν.
Από το πρώτο καρέ της ιστορίας δημιουργήθηκε η εικόνα του οπισθόφυλλου.
 

 Γιώργος Βλάχος

   
Τεύχος 6 - ΠΑΡΑΞΕΝΑ
 
Το δεύτερο τεύχος της υποκατηγορίας των “Παράξενων” (έκτο τεύχος της σειράς, συνολικά) κυκλοφόρησε  την 8η Σεπτεμβρίου 1961 με μία 7σέλιδη ιστορία και 4 εξασέλιδες. Από αυτές, μόνο για μία υπάρχουν στοιχεία ταυτότητας δεδομένου ότι είναι και η ιστορία εξωφύλλου. Για τις άλλες τέσσερις, βάσει της αντιπαραβολής των τίτλων αμερικάνικου με το ελληνικό τεύχος δεν βρέθηκαν στοιχεία τεκμηρίωσης.

ΤΟ ΙΠΤΑΜΕΝΟ ΤΕΡΑΣ (7 σελίδες)
Εισβολείς από τον Κρόνο θέλουν να “αγοράσουν” εκβιαστικά τη Γη ή διαφορετικά θα εξοντώσουν τους κατοίκους της προκειμένου να αρπάξουν διάφορα στοιχεία που έχει ο πλανήτης και δεν έχει ο δικός τους.. Οι Γήινοι δέχονται να την “πουλήσουν” με αντίτιμο μερικούς τόνους άμμο από τον Κρόνο, που οι άνθρωποι την χρησιμοποιούν έξυπνα αναγκάζοντας τους Κρόνιους να φύγουν χωρίς να πάρουν τίποτα.
Ο ελληνικός τίτλος στο cover story του τεύχους με πρωτότυπο αμερικανικό τίτλο “Earth for Sale” (δημοσιεύτηκε στο #89 του περιοδικού Strange Adventures τον Φεβρουάριο του 1958) ανταποκρίνεται με λιγότερη ακρίβεια στην ιστορία μιας κι αναφέρεται στο επεισόδιο δημιουργίας γιγαντιαίου γερακιού εξ αιτίας της παράξενης άμμου από τον Κρόνο.
Το εξώφυλλο είναι δημιουργία των Gil Kane (σκίτσο-μολύβι) Joe Gieli (μελάνι), ενώ η ιστορία σε σενάριο του France Herron είναι των Carmine Infantino (σκίτσο-μολύβι) και Bernard Sachs (μελάνια).

Ο ΕΤΟΙΜΟΘΑΝΑΤΟΣ ΠΛΑΝΗΤΗΣ (6 σελίδες)
Ο φωτορεπόρτερ Τζιμ Κάρσον αγνοώντας ότι κατέχει μια πολύτιμη πληροφορία αποκτά εξωγήινο σωματοφύλακα, που θέλει να την αποκτήσει. Με την πληροφορία αυτή θα εντοπίσει ένα πολύτιμο ορυκτό στοιχείο, που μόνο στη Γη υπάρχει και με αυτό θα σωθεί ο ήλιος του πλανητικού του συστήματος και κατ’ επέκταση και ο πλανήτης του.

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΝΘΡΩΠΟΥ (6 σελίδες)
Ο εντοπισμός κενού αέρος που εμφανίστηκε ξαφνικά σε κάποια εξοχή κι άρχισε γοργά να απλώνεται… απορροφώντας το οξυγόνο, ήταν ή αιτία να βρεθεί τι ακριβώς ανάπνεε ο διαστημάνθρωπος που είχε βρεθεί αναίσθητος στα περίχωρα. Δεν ανάπνεε τίποτα! Μόλις συνήλθε, βοήθησε στο να εξαλειφθεί το κενό και να αποσοβηθεί ο κίνδυνος ασφυξίας της γήινης πανίδας και χλωρίδας.
Εξωφρενικό “επιστημονικά” σεναριογραφικό εύρημα για την πλοκή της ιστορίας.

Ο ΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΟΣ ΠΟΛΕΜΟΣ ΤΟΥ 1977  (6 σελίδες)
Του έσωσε τη ζωή στο μέλλον, τον βρήκε στο παρελθόν και τον ευχαρίστησε. Χρονομηχανές με παράξενα τερτίπια κι ένα μέλλον με μετεωρολογικούς πολέμους στη Γη, μόλις 20 χρόνια μετά το αρχικό συμβάν. Μόνο που το μετά 20 έτη μέλλον της αρχικής ιστορίας είναι ήδη 40 χρόνια παρελθόν της τρέχουσας πραγματικότητας και ο μετεωρολογικός πόλεμος, μπορεί να μην είναι πλέον επιστημονική φαντασία, αλλά δεν είναι και πραγματικότητα!
Η ιστορία είναι από το τεύχος 86 του περιοδικού Strange Adventures με πρωτότυπο τίτλο “The weather War 1977”.

ΕΝΑΣ ΣΚΥΛΟΣ ΣΩΖΕΙ ΤΗ ΓΗ (6σέλιδη ιστορία)
Εξαίρετη η ιδέα της αποταμίευσης ενεργείας των εργαζομένων --αλλά σε άλλο πλανήτη--, ώστε να έχουν ενεργειακή σύνταξη ως ηλικιωμένοι, τώρα που οι υλικές συντάξεις έχουν πάρει την κατηφόρα και οι υπέργηροι απόμαχοι θα χρειαστούν ενεργειακά αποθέματα προκειμένου να επανενταχτούν στον ενεργό πληθυσμό για την επιβίωσή τους.
Κατά τα άλλα ο.. κυνός νους είναι προδιαγραφών παραμυθιού μη επιστημονικής φαντασίας.
Από την ιστορία αυτή είναι και το εξώφυλλο του οπισθόφυλλου και προέρχεται από το Cover story του τεύχους 86 (Νοέμβριος 1957) με μη αναφερόμενο (άγνωστο) δημιουργό εξωφύλλου.

Γιώργος Βλάχος


Τεύχος 7 - ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΑ

Το δεύτερο τεύχος της υποκατηγορίας των “Υπεράνθρωπων” (έβδομο τεύχος της σειράς, συνολικά) κυκλοφόρησε  την 15η Σεπτεμβρίου 1961 με τρεις 8σέλιδες ιστορίες και μια 6σέλιδη.
Το κύριο εξώφυλλο του τεύχους είναι επεξεργασμένη μεγέθυνση καρέ από την ιστορία, επειδή ούτε στην αμερικανική έκδοση υπήρχε εξώφυλλο λόγω του ότι επρόκειτο για κόμικ συνεχείας.


Ο ΣΩΣΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ  (8 σελίδες)
ο Κελ -ορ από τον Ξένονα, τον δίδυμο πλανήτη του Κρύπτονα, που υποδύεται τον Υπεράνθρωπο, καθώς ο πραγματικός προσπαθεί να σώσει τον καταδικασμένο σε καταστροφή Ξένονα, μπλέκει στις περιπέτειες ρουτίνας του Υπεράνθρωπου στη Μητρόπολη και τα καταφέρνει αρκετά καλά να ισορροπεί ανάμεσα στις δυο ταυτότητες του Υπεράνθρωπου και του Κλαρκ Κεντ. Αλλά ο πλανήτης του κινδυνεύει και αναγκάζεται να ακολουθήσει τον Υπεράνθρωπο σε μια τελευταία προσπάθεια διάσωσής του.
Είναι το δεύτερο μέρος της ιστορίας που είχε αρχίσει στο τεύχος 3 των Καλυτέρων Κόμικς και συνεχίζεται και στο τεύχος 11. Στην αμερικανική έκδοση και τα τρία μέρη είχαν δημοσιευτεί στο ίδιο τεύχος

ΤΖΙΜΜΥ ΟΛΣΕΝ, Ο ΠΙΟ ΤΥΧΕΡΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (8 σελίδες)
Χάρη σε ένα υπέρ-κοσμικό πετράδι ο Τζίμμυ Όλσεν αποκτά υπερφυσικές ιδιότητες και κάνει επιτυχείς προβλέψεις. Αυτό ενοχλεί τον Υπεράνθρωπο, που διαπιστώνει ότι ο φίλος του αργά ή γρήγορα θα ανακαλύψει την μυστική διπλή του ταυτότητα και αντικαθιστά το πετράδι με σκέτο γυαλί.

ΥΠΕΡ-ΠΑΙΔΙ (SUPER BOY), ΟΙ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΤΗΣ ΛΑΝΑ ΛΑΝΓΚ (8 σελίδες)
Σαν νέα Σεχραζάτ η νεαρή Λάνα Λανγκ διηγείται κατορθώματα του Υπερ-παιδιού σε πρωτόγονο φύλαρχο παίρνοντας παράταση της εκτέλεσής της και του πατέρα της, ώσπου το ίδιο το Υπέρ-Παιδί ακινητοποιημένο από από κρυπτονίτη με διάφορα τεχνάσματα τους σώζει και η Λάνα με τη σειρά της απομακρύνει τον κρυπτονίτη από κοντά του.

ΤΖΙΜΜΥ ΟΛΣΕΝ, ΤΑ ΑΓΑΛΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟΥ (6 σελίδες)
Ο Τζίμμυ Όλσεν ξεναγεί επισκέπτες στην έκθεση με ενθυμήματα του φίλου του Υπεράνθρωπου, χωρίς ν αξέρει ότι ένα από τα αγάλματα είναι ο ίδιος ο Υπεράνθρωπος, χωρίς ν ατο ξέρει ο Όλσεν έχει πάρει τη θέση ενός αγάλματος, αλλά στολίδι από κρυπτονίτη στο στέμμα τον καθηλώνει ανήμπορο να δράσει, καθώς δυο κακοποιοί ανακατεμένοι με τον κόσμο θέλουν να κλέψουν στολές και πολύτιμες συλλογές αντικειμένων του υπερήωρα.
Το εξώφυλλο του οπισθόφυλλου είναι από περιπέτεια  στην υπό-ομάδα «Τζίμμυ Όλσεν ο φίλος το Υπερανθρώπου».

Γιώργος Βλάχος



Τεύχος 8 - ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ

Με τέσσερις εξασέλιδες ιστορίες επιστημονικής φαντασίας κυκλοφόρησε το δεύτερο τεύχος των ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΩΝ (8ο στη σειρά των ΚΑΛΥΤΕΡΩΝ ΚΟΜΙΚΣ) στις 22 Σεπτεμβρίου 1961. Και οι τέσσερις προέρχονταν από το τεύχος 22 των TALES OF UNEXPECTED (Φεβρουάριος 1958) της αμερικανικής έκδοσης.
Το εξώφυλλο, όπως και η τέταρτη στη σειρά ιστορία είναι σε εικονογράφηση του Τζακ Κέρμπυ.
Το οπισθόφυλλο της ελληνικής έκδοσης είναι μεγεθυσμένο καρέ από την ιστορία “Ο Εχθρός του Νερού”.

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΡΟΜΠΟΤ  (6 σελίδες)
Σε κάποιο έρημο νησί εκπαιδευμένα ρομπότ μεγαλώνουν ένα αγόρι. Τα ρομπότ είναι εχθρικά στους άλλους ανθρώπους και δεν επιτρέπουν να πλησιάσουν στο νησί. Το αγόρι βλέπει άλλους ανθρώπους για πρώτη φορά στην εφηβεία του αποτινάσσοντας από πάνω του την εξουσία των ρομπότ.
Πρωτότυπος αμερικανικός τίτλος: The Man of the Robot Island.
Εικονογράφηση: Bernard Baily.

Η ΓΥΝΑΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ 4η ΔΙΑΣΤΑΣΗ (6 σελίδες)
Από ένα τυχαίο φυσικό συμβάν, μια γυναίκα αποκτά υπερφυσικές δυνάμεις και τις χάνει από ένα άλλο, τυχαίο πάλι, φυσικό γεγονός. Στο ενδιάμεσο έχει αφήσει κατάπληκτους όλους τους κατοίκους της μικρής πόλης, που δεν είχαν δει με καλό μάτι τις παράξενες δυνάμεις της.
Πρωτότυπος αμερικανικός τίτλος: I married a girl from the 4th Dimension.
 Εικονογράφηση: Howard Purcell

Ο ΕΧΘΡΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ (6σελίδες)
Το νερό και κάθε τι υγρό απομακρυνόταν από κοντά του μόλις πλησίαζε. Η βροχή δεν τον άγγιζε και η θάλασσα χωριζόταν στα δύο. Υπέφερε από την έλλειψη νερού στον οργανισμό του, ώσπου κατάφερε να βρει τη λύση στο παράξενο μυστήριο που
τον βασάνιζε και επιτέλους απόλαυσε με όλη του την ψυχή το πολύτιμο υγρό της ζωής.
Πρωτότυπος αμερικανικός τίτλος: Water was my Enemy
Εικονογράφηση: Joe Maneely

ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΝΘΡΩΠΩΝ  (6 σελίδες)
Ποια ήταν τα τρία εφιαλτικά πύρινα πλάσματα που ξεπήδησαν από τα βάθη ενός ηφαιστείου και ποια τρομερή απειλή έκρυβε η εμφάνισή τους;
Με πρωτότυπο τίτλο στο αμερικανικό κόμικ “Invasion of the Volcano Men” ήταν το cover story στο περιοδικό  Tales of Unexpected  #22.
Σενάριο και εικονογράφηση από τον  διάσημο Jack Kirby.
Γιώργος Βλάχος

Download PDF


Τις θερμότερες ευχαριστίες μας στον Γιάννη Τουλούπη που μας διέθεσε τη συλλογή του και στον Γιώργο, με ψευδώνυμο Leonidio, που είναι εκείνος που αρχικά σκανάρισε τα αρχεία. Χωρίς εσάς αυτό το εγχείρημα θα ήταν αδύνατο.

Sunday, 13 March 2016

Movies in Comics



Μια ακόμα… “πρεμιέρα” θεματικής ομάδας στις ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες μας. Αυτή τη φορά η “πρεμιέρα” είναι στο “Σεντούκι”.
“Movies in Comics”… Πρόκειται για one shot stories προσαρμοσμένων σε κόμικ κινηματογραφικών ταινιών που προβλήθηκαν στο σινεμά έως στις αρχές των ’60.
Επιλέγουμε ταινίες περιπέτειας, επικές, θεαματικές, που κάποτε οι περισσότεροι από εμάς είχαμε δει πιτσιρίκια στην πρώτη τους προβολή σε κάποια σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα ή σε κάποιο θερινό σινεμά και τις θυμόμαστε ακόμα!
Φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε μια σειρά από αυτά τα κόμικς, που υπολογίζονται σε περισσότερα από 100 (!) τεύχη, όλα μεταφρασμένα ελληνικά, αποκλειστικά για το “Σεντούκι” και που για πρώτη φορά παρουσιάζονται σε ελληνική “έκδοση”.
Υπό-κατηγορία της σειράς με θέμα της διασκευασμένες σε κόμικ ταινίες από την ελληνική Μυθολογία και Ιστορία θα είναι ενταγμένη στην θεματική αυτή ομάδα.
Και με κόμικ από αυτήν την υπό-κατηγορία εγκαινιάζουμε στο “Σεντούκι” τη νέα σειρά.

Γιώργος Βλάχος
-------------------------------------------------------


Αλέξανδρος ο Μέγας

Dell-Western Publications/Four Colors #688 υπό-σειρά: Classic Movies. 1/5/1956.
Το κόμικ είναι διασκευή-προσαρμογή από την κινηματογραφική ταινία “Alexander the Great” (σενάριο-σκηνοθεσία Robert Rossen), που είχε κάνει πρεμιέρα κάπου ένα μήνα πριν (28/3/1956 -δηλαδή σε λίγες μέρες η ταινία κλείνει τα 60 της χρόνια!). 

Από cast της ταινίας επισημαίνουμε τους χαρακτήρες που εμφανίζονται και στο κόμικ.

Ρίτσαρντ Μπάρτον: Αλέξανδρος, 
Φρέντερικ Μαρτς: Φίλιππος,
Ντανιέλ Νταριέ: Ολυμπιάδα,
Μπάρυ Τζόουνς: Αριστοτέλης,
Χάρυ Άντριους: Δαρείος,
Πήτερ Κούσινγκ: Μέμνων,
Μάικλ Χόρντεμ: Δημοσθένης,
Γκουστάβο Ρόχος: Κλείτος,
Χοσέ Νιέτο: Σπιθριδάτης,
Τερέσα δελ Ρίο: Ρωξάνη.

Παρακάμπτοντας κάθε σχόλιο για την ταινία την ίδια, μη όντας του παρόντος κάτι τέτοιο, επισημαίνουμε ότι η διασκευή-προσαρμογή σε κόμικ είναι ανισομερώς καταμερισμένη στις επιλογές των διασκευασμένων σεκάνς . Δίνει πολύ έκταση στο πρώτο μέρος (έως την άνοδό του στον θρόνο) σε βάρος του δευτέρου (περσική εκστρατεία, θάνατος του Αλεξάνδρου).
Συγκρινόμενο το κόμικ της Dell με το ελληνικής γραφής κόμικ των Κλασικών Εικονογραφημένων (σενάριο Σοφία Παπαδάκη, εικονογράφηση Βασίλης Ζήσης), είναι γεγονός ότι υστερεί σε αφηγηματική πληρότητα. Υπερέχει, όμως κατά πολύ στο στήσιμο των πάνελ και στην εικονογράφησή τους, όπου θαρρείς ότι βλέπεις δυναμικά κινηματογραφικά πλάνα σε “φιξ καρέ” με έντονες εκφράσεις προσώπων, δυνατές φωτοσκιάσεις, ενώ τα μεγάλα balloons με τον πολύ λόγο δεν επηρεάζουν το θέμα της εικόνας και της σελίδας γενικότερα λόγω της ισορροπημένης γεωμετρίας στη χωροταξία των πάνελς.
Είναι η αλήθεια ότι η εικονογράφηση του Alberto Giolitti (1923-1993) είναι αντάξια της φήμης του ως ενός από τους πιο επιτυχημένους εικονογράφους στις σειρές της Dell, αλλά και αλλού. Τέλος, πολύ γνωστός κι πολυγραφότατος είναι και ο σεναριογράφος της ιστορίας (ο ρέκορντμαν στα σενάρια της Dell) ο Paul N. Newman (1924-1999).
Γιώργος Βλάχος

http://www.pankoland.com/sentuki/Alexander.pdf
 

Saturday, 5 March 2016

The Spirit

 
The Spirit είναι ένας φανταστικός μασκοφόρος διώκτης του εγκλήματος που δημιουργήθηκε από τον σκιτσογράφο Will Eisner. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 2 Ιουνίου 1940 ως το κεντρικό θέμα του δεκαεξασέλιδου ένθετου της κυριακάτικης έκδοσης της Register and Tribune Syndicate Newspapers που αποτελείτο από 20 κυριακάτικες εφημερίδες, με συνδυασμένη κυκλοφορία πέντε εκατομμύρια αντίτυπα κατά τη δεκαετία του 1940. «The Spirit Section», όπως το ένθετο ήταν ευρέως γνωστό, συνεχίστηκε μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 1952. Περιελάμβανε γενικά δύο ακόμη τετρασέλιδες ιστορίες (αρχικά του Mr. Mystic και της Lady Luck), καθώς και κάτι ακόμη συμπληρωματικές σελίδες. Ο Wil Eisner είχε τη συντακτική ευθύνη του ένθετου, αλλά επίσης έγραφε και σχεδίαζε τις περισσότερες ιστορίες ο ίδιος, αν και μετά από μερικούς μήνες τον βοήθησαν καλλιτέχνες όπως ο Jack Cole και Wally Wood και ο συγγραφέας Jules Feiffer χωρίς όμως να αναφέρονται τα ονόματά τους στην έκδοση.

Από τη δεκαετία του 1960 έως το 1980, μια σειρά νέων ιστοριών του Spirit, δια χειρός Eisner κυκλοφόρησαν από τα Harvey Comics και αλλού, ενώ η Warren Publishing και η Kitchen Sink Press ανατύπωναν τις αρχικές ιστορίες των εφημερίδων σε μαυρόασπρα αλλά και σε έγχρωμα φυλλάδια. Στη δεκαετία του 1990 και του 2000, η Kitchen Sink Press και η DC Comics δημοσίευσε νέες ιστορίες του Spirit από άλλους συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Η σειρά εξιστορεί τις περιπέτειες ενός μασκοφόρο εκδικητή που μάχεται κατά του εγκλήματος, με την ευλογία και την ανοχή του αστυνομικού διευθυντή Dolan, ενός παλιού φίλου του Spirit. Οι ιστορίες που παρουσιάζονται σε μια ποικιλία ειδών, από το απλό αστυνομικό δράμα με στοιχεία film noir, ως την ανάλαφρη κωμωδία και την horror and mystery περιπέτεια, πάντα δωσμένες με τον απαράμιλλο τρόπο που χαρακτήριζε τις δημιουργίες του Will Eisner.
 
 
The Spirit είναι η κρυφή, «ηρωική» ταυτότητα του νεαρού ντετέκτιβ Denny Colt. Θεωρούμενος ως φονευθείς εν ώρα καθήκοντος, στις πρώτες τρεις σελίδες της αρχικής ιστορίας ο Denny Colt αργότερα αποκάλυψε στον φίλο του Αστυνομικό Διευθυντή Dolan, ότι είχε στην πραγματικότητα περιέλθει σε κατάσταση suspended animation που προκλήθηκε από τον κακό Dr. Cobra. Όταν ο Colt ξύπνησε στο νεκροταφείο του Wildwood, αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει σαν βάση του εκεί και χρησιμοποιώντας την νέα, κρυφή του ταυτότητα, ξεκίνησε μια καινούργια ζωή αφιερωμένη στην πάταξη της εγκληματικότητας. The Spirit έχει αρωγό στην προσπάθειά του αυτή τον Ebony White, έναν κωμικό μαύρο βοηθό.
Αρχικά το ντεκόρ των περιπετειών του Spirit ήταν η Νέα Υόρκη, αλλά αυτό γρήγορα μεταλλάχτηκε στο φανταστικό «Central City». Στη συνέχεια βέβαια οι περιπέτειες του τον έκαναν να ταξιδέψει λίγο-πολύ παντού στον πλανήτη γνωρίζοντας εκκεντρικούς χαρακτήρες, απατεώνες, αδίστακτους κακοποιούς και... πάνω απ’ όλα μοιραίες γυναίκες.
  
 
* * * * *
 
O William Erwin "Will" Eisner γεννήθηκε στις 6 Mαρτίου του 1917, στο Brooklyn.
Ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς σκιτσογράφους που ασχολήθηκαν με τα κόμικς και η σειρά του, The Spirit (1940-1952) ξεχώρισε ως προς το πρωτότυπο περιεχόμενο και τη μορφή του. Το 1978, ο ίδιος εγκαθίδρυσε τον όρο «graphic novel» με τη δημοσίευση του βιβλίου του «A Contract with God». 
Το βραβείο Eisner δημιουργήθηκε προς τιμήν του και δίνεται κάθε χρόνο σαν αναγνώριση προσφοράς στον τομέα των κόμικς. Πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 2005, στο Lauderdale Lakes, Florida, από επιπλοκές μιας εγχείρησης τετραπλού bypass.
 
---------------------------------------------------------------------------
 
Ένθετο στην κυριακάτικη έκδοση της The Detroit News της  7ης Ιουλίου 1940.
Υπό την αιγίδα της Register and Tribune Syndicate

Το εξώφυλλο αποτελεί και την πρώτη σελίδα της περιπέτειας του Spirit.

Πρώτη ιστορία featuring The Spirit.
Τίτλος: The Black Queen's Army (7 σελίδες)
Σενάριο και εικονογράφηση: Will Eisner

Δεύτερη ιστορία featuring Lady Luck.
Τίτλος: Chief Hardy Moore and Officer Feeny O'Mye arrive at Blueport (4 σελίδες)
Σενάριο και εικονογράφηση: Chuck Mazoujian (as Ford Davis).

Τρίτη ιστορία featuring Mr. Mystic.
Τίτλος: I'm tired of your ridiculing the Mamsa Lin! (5 σελίδες)
Σενάριο: Will Eisner (ως W. Morgan Thomas)
Εικονογράφηση: Bob Powell Powell. 
 
http://www.pankoland.com/sentuki/Spirit_07-07-1940.pdf
 
 
Vital Books - 1944
Τιμή: 0.10 USD
Σελίδες: 52
Εξώφυλλο: Lou Fine

Πρώτη ιστορία.
The Spirit - Wanted for Murder (8 σελίδες)
Η δολοφονία ενός πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας οδηγεί το Spirit στο άντρο μιας συμμορίας που παραχαράζει ασημένια δολάρια κοπής 1804.
Σενάριο: Manly Wade Wellman
Σχέδιο: Lou Fine, Μελάνι: Quality staff,  Γράμματα: Martin DeMuth

Δεύτερη ιστορία.
The Spirit - Tony Zacco, Public Enemy #1 (8 σελίδες)
Ο Διευθυντής Dolan στέλνει το Spirit στην Ευρώπη να αναζητήσει έναν καταζητούμενο κακοποιό, τον Tony Zacco, τον οποίο τελικά βρίσκει να υπηρετεί στον Αμερικανικό στρατό και να πεθαίνει... σαν ήρωας!
Σενάριο: Manly Wade Wellman
Σχέδιο: Lou Fine, Μελάνι: Alex Kotzky, Γράμματα: Martin DeMuth

Τρίτη ιστορία.
The Spirit - Dressed to Kill (8 σελίδες)
Ο Dolan πληροφορεί το Spirit πως φτιάχνει μια καινούργια μονάδα γυναικών αστυφυλάκων επικεφαλής των οποίων θα είναι η Ellen.
Σενάριο: Bill Woolfolk, Σχέδιο: Lou Fine, Μελάνι: Alex Kotzky, Γράμματα: Martin DeMuth

Τέταρτη ιστορία.
The Spirit - A Clock Stops (8 σελίδες)
Ο Dolan, το Spirith και ο Ebony διερευνούν τον φόνο ενός ωρολογοποιού στην κατοχή του οποίου υπήρχε ένα παλιό εκκρεμές γύρω από το οποίο υπάρχει μια μυστηριώδης παράδοση...
Σενάριο: Manly Wade Wellman, Σχέδιο: Lou Fine, Μελάνι: John Belfi, Γράμματα: Martin DeMuth

Πέμπτη ιστορία.
The Spirit - The Eyes Have It (8 σελίδες)
Το Spirit διερευνά κάτι ύποπτους αγώνες μποξ καθώς και την μυστηριώδη συμπεριφορά ενός κακοποιού ονόματι Evil-Eye Manders του οποίου το βλέμμα επηρεάζει τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Spirit.
Σενάριο: Manly Wade Wellman, Σχέδιο: Lou Fine, Μελάνι: Alex Kotzky, Γράμματα: Martin DeMuth

Έκτη ιστορία
The Spirit - Yellow Eyes Janus (8 σελίδες)
Ο  Jason Broadway και ο στρατιώτης Joe Dulan είναι δυο άνθρωποι που κανείς δεν θα μπορούσε να αντιπαθήσει. Και όμως... καταλήγουν δολοφονημένοι. Ο Dolan και το Spirit ακολουθούν μια πίστα διερευνώντας τους φόνους που παραλίγο να τους οδηγήσει κι αυτούς στον θάνατο.
Σενάριο: Will Eisner, Σχέδιο: Will Eisner και Lou Fine, Μελάνι: Robin King, Γράμματα: Martin DeMuth 
 
http://www.pankoland.com/sentuki/Spirit-01_1944.pdf