Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Sunday 22 November 2015

Captain Marvel --the original

Ο χαρακτήρας του Captain Marvel (μετέπειτα Shazam) είναι δημιούργημα του σχεδιαστή C.C.Beck σε κείμενα Bill Parker. Πρωτοεμφανίστηκε στο τεύχος Νο 2 των Whiz Comics, Φεβρουάριος 1940, μια σειρά των Fawsett Comics, και γνώρισε θριαμβευτική καριέρα ως τις μέρες μας. Από το 1941 ο Captain Marvel απέκτησε τον δικό του τίτλο, Captain Marvel Adventures, συνέχισε όμως να δημοσιεύεται στα Whiz καθώς και σε άλλα κόμικς της Fawsett, όπως τα Master Comics. Σύντομα προστέθηκαν και άλλοι χαρακτήρες της οικογένειας Marvel που απέκτησαν τους δικούς τους τίτλους, όπως η Mary Marvel, ο Captain Marvel Jr. και η Marvel Family.

Από το 1940 έως το 1953 η κυκλοφορία του Captain Marvel υπήρξε θεαματική, συχνά ξεπερνώντας στις πωλήσεις κι αυτόν τον Superman των DC Comics ακόμη, κάτι που έκανε αυτή την τελευταία να ξεκινήσει έναν δικαστικό αγώνα κατηγορώντας την Fawsett ότι είχε αντιγράψει τον δικό της υπερήρωα και που κατέληξε στο τέλος της έκδοσης το 1953. Το 1972 η DC αγόρασε τα δικαιώματα των χαρακτήρων της οικογένειας Marvel και ξεκίνησε μια νέα έκδοση, που έμπλεξε κι αυτή όμως σε δικαστικό αγώνα γιατί η Marvel Comics είχε ήδη έναν χαρακτήρα ονόματι Captain Marvel από το 1962. Έτσι η DC αναγκάστηκε να μετονομάσει τον δικό της (original) Captain Marvel σε Shazam και με το όνομα αυτό εμφανίζεται πλέον ο ήρωάς μας στην έκδοση του 2011.

Ο Captain Marvel υπήρξε ο πρώτος ήρωας κόμικ που πέρασε στον κινηματογράφο, με το σήριαλ της Republic Pictures «Adventures of Captain Marvel», του 1941.

Υπήρξε επίσης η έμπνευση για το δίδυμο Ανεμοδουρά-Απτόσογλου για τη δημιουργία του δικού μας «Υπερανθρώπου» (1951-53), αλλά και του «Γερακιού» (1954), όπως πολύ σωστά εξηγεί ο Γιώργος Βλάχος στο βιβλίο «Ήρωες του Στέλιου Ανεμοδουρά», εκδόσεις Comics & Crosswords Publications 2015.

Πάνος Κολιόπουλος
 
---------------------------------------------------------------

WHIZ COMICS #2 -- February 1940
"Gangway for Captain Marvel"


Η ιστορία του Whiz Comics Magazine με τον Captain Marvel μοναδικό του ήρωα ξεκινάει με το παράδοξο να αριθμείται το πρώτο τεύχος ως δεύτερο, χωρίς τυπικά να έχει υπάρξει πρώτο. Δεν είναι όμως ακριβώς έτσι. Είχε υπάρξει πρώτο τεύχος και μάλιστα όχι ένα, αλλά δύο ταυτόχρονα με διαφορετικούς τίτλους! “Flash Comics #1” το ένα και “Thrill Comics #1” το άλλο. Το τιράζ τους όμως υπήρξε εξωφρενικά μικρό. Μόλις… 3-4 αντίτυπα από κάθε τίτλο! Δεν ήταν σκοπός η έκδοση ακόμα. Απλώς η Fawcett τύπωσε κάποια δοκίμια (ashcan copies στην ορολογία των αμερικάνικων κόμικς της χρυσής εποχής) προκειμένου να κατοχυρώσει τους τίτλους και τον χαρακτήρα καταθέτοντάς τα στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσο. Τζάμπα κόπος. Και οι δυο τίτλοι είχαν κατοχυρωθεί από άλλους εκδότες! Έτσι λίγους μήνες αργότερα, στα τέλη του 1939 προέκυψε και κυκλοφόρησε το WHIZ με επίσημη ημερομηνία έκδοσης Φεβρουάριος του 1940 και αριθμό τεύχους 2.
Περιπέτειες μετονομασίας είχε και ο χαρακτήρας. Πρώτη του ονομασία Captain Thunder, από όπου έμεινε στην τελική μορφή του ήρωα ο κεραυνός στη στολή του. Κατοχυρωμένη από άλλους εκδότες ήταν επίσης και η ονομασία χαρακτήρα “Thunder”. Επιλέχτηκε η ονομασία Captain Marvelous, για να καταλήξει Marvel ως ηχητικά πιο πρόσφορο στην εκφορά του ονόματος από τους μικρούς αναγνώστες.
Ο χαρακτήρας του
Captain Marvel δημιουργήθηκε σε μια εποχή, όπου η Αμερική είχε ανάγκη από υπερήρωες να εξυψώσουν το φρόνημα του λαού. Ταυτόχρονα με τον Captain Marvel δημιουργήθηκαν κι άλλοι πλαισιώνοντας τον Υπεράνθρωπο και τον Μπάτμαν, που προϋπήρχαν και κυριαρχούσαν στο Superheroes Universe της αμερικανικής χρυσής εποχής των κόμικς. Ο Captain Marvel ξεχώρισε. Πιο κοντά στο πρότυπο του Superman από οποιονδήποτε άλλον του σιναφιού, αφού δανείστηκε την όψη και την κοψιά ενός δημοφιλούς ηθοποιού της εποχής, του Φρεντ Μακ Μάρεϊ, φόρεσε στολή με το «επιθετικό» κόκκινο χρώμα και επένδυσε την επιτυχία του στις παρόμοιες ικανότητες και υπερδυνάμεις του Superman. «Δώστε μου έναν Superman…” είχε παραγγείλει ο διευθυντής κυκλοφορίας της Fawcett στους επιτελείς σχεδιασμού, αλλά θέλω το alter ego του να μην είναι άντρας, αλλά ένα παιδί, αδύναμο και αβοήθητο και αναλαμβάνω να κάνω το περιοδικό πρώτο σε κυκλοφορία!» Και το πέτυχε! Το πρώτο τεύχος ξεπέρασε τις 500.000 φύλλα. Ήταν ένα τεύχος που αποδίδοντας φόρο τιμής στο πρότυπο του χαρακτήρα παρέπεμπε στο αντίστοιχο πρώτο τεύχος του Superman στο περιοδικό Action Comics, όπου ο Υπεράνθρωπος στούκαρε την κούρσα των γκάνγκστερς (χωρίς αυτούς μέσα) πάνω σε έναν βράχο.

Γιώργος Βλάχος

Ένας μυστηριώδης χαρακτήρας (που δεν θα μάθουμε ποτέ ποιος ήταν) οδηγεί τον Billy Batson, ένα άστεγο παιδί που ζούσε πουλώντας εφημερίδες, σε έναν ηλικιωμένο μάγο που ονομάζεται Shazam (από τα αρχικά των ονομάτων: Solomon, Hercules, Atlas, Zeus, Achilles, Mercury) και ο οποίος του φανερώνει το μυστικό της απόκτησης υπερδυνάμεων.

Μαζί με τον Captain Marvel κάνει εδώ το ντεμπούτο του και ο μεγαλύτερος εχθρός του (και της ανθρωπότητας), ο δόκτωρ Sivana –ο οποίος χρησίμευσε σαν μοντέλο για τον δόκτωρα Φάουστ του Ανεμοδουρά στον «Υπεράνθρωπο».


Εξώφυλλο C.C.Beck.  
Σενάριο: Bill Parker
Εικονογράφηση: C.C.Beck. 


Παραθέτουμε εδώ την αρχική ιστορία, όπως κυκλοφόρησε στο δεύτερο τεύχος των Whiz Comics του 1940, που όμως δεν βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση. Γι’ αυτό αποφασίσαμε να συμπεριλάβουμε την ξανασχεδιασμένη έκδοση του 2015, όπως εμφανίζεται στο άλμπουμ της DC Comics με τίτλο «SHAZAM! - A Celebration of 75 Years».

http://www.pankoland.com/sentuki/Whiz-02_1940.pdf


MASTER COMICS #21 – December 1941
"The Coming of Captain Nazi"

Όπου ξεκινά την καριέρα του ένας κακός υπεράνθρωπος, ο Captain Nazi, κατά κόσμον Albrecht Krieger, τον οποίο εξαπέστειλε στην Αμερική ο ίδιος ο Αδόλφος Χίτλερ με αποστολή να εξοντώσει τους «ασθενικούς» της υπερήρωες. Ο Captain Nazi υπήρξε ένας γενετικά μεταλλαγμένος νέος άνδρας από τον επιστήμονα πατέρα του, ώστε να εκπροσωπεί την εικόνα της «ανώτερης ράτσας» που ευαγγελιζόταν ο Χίτλερ και οι συν αυτόν.

Εξώφυλλο: Mac Raboy

Σενάριο: Bill Woolfol, Εικονογράφηση: Mac Raboy
http://www.pankoland.com/sentuki/Master-21_1941.pdf


MARY MARVEL #1 — Δεκέμβριος 1945
"Mary Marvel The World's Mightiest Girl Meets Sivana"
"Mary Marvel Meets Sivana's Daughter -- Georgia"


Η Mary εμφανίστηκε έναν χρόνο μετά τη δημιουργία του Captain Marvel J., στο νούμερο 18 του Captain Marvel Adventures, του Δεκεμβρίου 1942, όπου Billy και Freddy συναντούν τη χαμένη δίδυμη αδερφή του Billy, η οποία, μέσω της μαγικής λέξης «Shazam», μεταμορφώνεται σε υπερηρωίδα, ντυμένη μ’ ένα κοντό κοκκινόχρυσο φορεματάκι και μπέρτα. Οι δυο ιστορίες που παραθέτουμε εδώ είναι οι πρώτες που δημοσιεύτηκαν στο πρώτο τεύχος του δικού της ξεχωριστού comic book, τον Δεκέμβριο του 1945.

Εξώφυλλο και εσωτερική εικονογράφηση: Jack Binder
Σενάριο: Otto Binder

http://www.pankoland.com/sentuki/Mary Marvel-01_1945.pdf
 



MARVEL FAMILY #1 Δεκέμβριος 1945
"The Mighty Marvels Join Forces!"

Οι περιπέτειες της Marvel Family ξεκινούν το 1942 μετά την είσοδο στην πλοκή της ιστορίας των Lieutenant Marvels (Whiz Comics #21, September 1941), Captain Marvel Jr. ((Whiz Comics #25, December 1941) και Mary Marvel (Captain Marvel Adventures #18, December 1942). Αργότερα προστίθεται και ο θείος Dudley που παίρνει το όνομα Uncle Marvel και άλλοι χαρακτήρες, ακόμη και αστεία ζώα όπως ο Hoppy the Marvel Bunny.

Από τον Δεκέμβριο του 1945 η Fawsett αποφάσισε να εκδόσει έναν ξεχωριστό τίτλο, «The Marvel Family» το πρώτο νούμερο του οποίου είναι ετούτο εδώ. Κι αυτή η σειρά, όπως και οι άλλες ομώνυμες, σταμάτησαν να εκδίδονται το 1953 μετά τον δικαστικό αγώνα που ξεκίνησε η DC Comics για να ξαναρχίσει το 1973 κάτω από το καινούργιο όνομα Shazam που αναγκάστηκε να υιοθετήσει η DC που στο μεταξύ είχε αγοράσει τα δικαιώματα της σειράς από την Fawsett.

Εξώφυλλο: C. C. Beck
Σενάριο: Otto Binder
Σχέδιο: C. C. Beck
Μελάνι: Pete Costanza 

http://www.pankoland.com/sentuki/Marvel Family-01_1945.pdf



CAPTAIN MARVEL Jr. #80 – Δεκ. 1949
"The Crime Germ"
"The Weatherman"

Ο Freddy Freeman ήταν ένας μικρός ανάπηρος εφημεριδοπώλης που έσωσε τη ζωή του Captain Marvel που κινδύνευε από τον φοβερό Captain Nazi (στο νούμερο 25 των Whiz Comics, του Δεκεμβρίου 1941). Το παιδί τραυματίζεται πολύ σοβαρά και ο Captain Marvel για να τον συνεφέρει του μεταβιβάζει τις υπερδυνάμεις του. Κι έτσι γεννιέται ο Captain Marvel Jr. που είναι ο μοναδικός της παρέας που δεν επικαλείται τον μάγο Shazam αλλά τον ίδιο τον Captain Marvel προκειμένου να μεταμορφωθεί σε υπερήρωα. Η στολή του είναι μπλε και χρυσή με τον χρυσό κεραυνό στο στήθος και παραμένει αιώνια έφηβος.

Από τον Νοέμβριο του 1942 αποκτά το δικό του comic book με τίτλο «Captain Marvel Jr.».
Το παρόν είναι το τεύχος #80 που κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1949 και παραθέτουμε δυο χαρακτηριστικές ιστορίες.

Εξώφυλλο: Kurt Schaffenberger
Εσωτερικό σχέδιο: Bud Thompson
Σενάριο: Otto Binder


http://www.pankoland.com/sentuki/Captain Marvel Jr-80_1949.pdf

 

  SHAZAM #1 -DC Comics – Φεβρ. 1973
"In the Beginning"
"The Worlds's Wickedest Plan"
"The Endless String"

Το ιστορικό πρώτο τεύχος της επανακυκλοφορίας του Captain Marvel από την DC Comics κάτω από την νέα ονομασία του ήρωα, ως «Shazam» προς αποφυγή νομικών προβλημάτων με τη Marvel Comics που ήδη κυκλοφορούσε έναν υπερήρωα με το όνομα Captain Marvel. Κάτω από τον τίτλο βέβαια ξεκαθαρίζεται πως πρόκειται για τον «Original Captain Marvel», ένας υπότιτλος που αναγκάστηκαν αργότερα να αφαιρέσουν κάτω από την πίεση της Marvel και να τον αντικαταστήσουν με το «The World's Mightiest Mortal» από το νούμερο #15 (Δεκέμβριος 1974).  Η σειρά έβγαλε 35 τεύχη, ως τον Ιούνιο του 1978.

Στο εξώφυλλο ο Superman φαίνεται να παρουσιάζει στο κοινό τον Captain Marvel, διευθετώντας έτσι την παλιά εκείνη διαμάχη μεταξύ της DC και της Fawsett που κατέληξε στην αγορά των δικαιωμάτων από την πρώτη. Το εξώφυλλο έχει σχεδιαστεί από τον C.C.Beck, τον «καλλιτεχνικό πατέρα» του Captain Marvel, πλην της φιγούρας του Superman που έγινε δια χειρός Nick Cardy, ενώ το κεφάλι του σχεδιάστηκε από τον Murphy Anderson.

Στην πρώτη ιστορία, «In the Beginning» ο Captain Marvel επιστρέφει στη Γη μετά απουσία 20 ετών και ο αναγνώστης μαθαίνει για το πώς ξεκίνησε η ένδοξη καριέρα του.

Στη δεύτερη, «The Worlds's Wickedest Plan», ο αρχικακούργος Doctor Sivana (o "Δρ. Φάουστ" των Ανεμοδουρά - Απτόσογλου στον κατ' ημάς "Υπεράνθρωπο") χρησιμοποιεί το Suspendium για να παγιδεύσει την Marvel Family και τους φίλους της σε ένα δυναμικό πεδίο για είκοσι χρόνια –εξηγώντας την μακρόχρονη απουσία των ηρώων από τα comics. Δυστυχώς γι’ αυτόν παγιδεύεται κι ο ίδιος με την οικογένειά του στο ίδιο πεδίο.

Η τρίτη ιστορία, «The Endless String» είναι μια ανατύπωση από το Captain Marvel Adventures #55.

Εξώφυλλο: C. C. Beck, Nick Cardy, and Murphy Anderson.

«In the Beginning»
Σενάριο: Denny O'Neil
Σχέδιο: C. C. Beck

«The Worlds's Wickedest Plan»
Σενάριο: Otto Binder
Σχέδιο: C.C. Beck

«The Endless String»
Σενάριο: Otto Binder
Σχέδιο: Pete Costanza

http://www.pankoland.com/sentuki/Shazam-01_1973.pdf


ΤΗΕ POWER OF SHAZAM #7
– DC Comics – Σεπτέμβριος 1995

he Balance of Power"


Η σειρά ξεκίνησε με αφορμή μια γραφική νουβέλα με τίτλο «The Power of Shazam!» που έγραψε και σχεδίασε ο Jerry Ordway το 1994. Η σειρά των κόμικς κράτησε το ενδιαφέρον του κοινού από το 1995 έως το 1999 εκδίδοντας συνολικά 48 τεύχη. Το παρόν είναι το έβδομο, όπου συναντούμε και πάλι τον παλιό μας γνώριμο Captain Nazi, καθώς και ολόκληρη την οικογένεια Marvel και τον μυστηριώδη μάγο Shazam.

Εξώφυλλο: Jerry Ordway
Σενάριο: Jerry Ordway  
Εσωτερικό σχέδιο: Pete Kraus, Μελάνι: Mike Manley 
Χρώματα: Glenn Whitmorε, Γράμματα: John Costanza 
http://www.pankoland.com/sentuki/PowerOfShazam-07_1995.pdf
 

1 comment:

  1. Παιδιά, κάνετε πάρα πολύ καλή δουλειά.
    Μήπως υπάρχει και το ΓΕΛΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΑ Ν. 9 ?

    ReplyDelete