Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Saturday, 13 January 2018

Γενναίος Πρίγκιπας

Στη σειρά CINE COMICS, δηλαδή σε κόμικ-προσαρμογές δημοφιλών κλασικών κινηματο- γραφικών ταινιών της παλιάς χρυσής εποχής –κυρίως από τον επικό κινηματογράφο– το έβδομο τεύχος είναι η ταινία «Πρίγκιπας Βάλιαντ» του Henry Hathaway (σενάριο Dudley Nicholson, 20th Century, 1954). Στην Ελλάδα είχε προβληθεί έναν χρόνο περίπου αργότερα με τίτλο «Ο Γενναίος Πρίγκιπας», τίτλο που κρατήσαμε και στην ελληνική απόδοση του κόμικ.

Ο «Prince Valiant -Γενναίος Πρίγκιπας» ήταν παραγωγή της Dell -West Publishing/ Four colors #567 και είχε κυκλοφορήσει σχεδόν ταυτόχρονα με την πρεμιέρα της ταινίας στις αμερικανικές αίθουσες (4 Απριλίου 1954 και 1 Ιουνίου αντίστοιχα).

Ο κορμός της ταινίας είναι εμπνευσμένος από κόμικ που είχε ξεκινήσει την καριέρα του ως ολοσέλιδο συνεχείας στα κυριακάτικα φύλλα των ΗΠΑ το 1938 και είχε αποκτήσει παγκόσμια δημοτικότητα, αφού σχεδόν αμέσως δικαιώματα έκδοσής του απέκτησαν εφημερίδες και περιοδικά στις πιο διαδεδομένες ευρωπαϊκές γλώσσες εκείνη την εποχή. Σεναριογράφος και σχεδιαστής των ιστοριών για τα επόμενα… 40 χρόνια ήταν ο διάσημος Καναδό-Αμερικανός Hal Foster, που νωρίτερα είχε υπάρξει ο πρώτος που μετέφερε στα κόμικς και τον «Ταρζάν» του Μπάρροους. Οι περιπέτειες του πρίγκιπα Βάλιαντ ως Sunday strip Comic συνεχίζουν να κυκλοφορούν έως σήμερα με νέα επεισόδια από άλλους δημιουργούς που συντηρούν τη saga του νεαρού βίκινγκ στο πνεύμα του Φόστερ.

Η προσαρμογή της ταινίας σε εικονογραφημένο 36σέλιδο περιοδικό για τεχνικούς λόγους δεν ακολουθεί πιστά τις κινηματογραφικές σεκάνς, παραλείποντας μερικές από αυτές, καθώς επίσης και μερικούς δευτερεύοντες χαρακτήρες της ταινίας,


Μολονότι, την εποχή που δημιουργήθηκε το κόμικ από την ταινία, που ο Φόστερ βρισκόταν στο δημιουργικό του απόγειο, δεν κλήθηκε αυτός να εικονογραφήσει και την απόδοση, αλλά έγινε από τους Paul S. Newman (σενάριο) και Bob Fujitani (εικονογράφηση) και το αποτέλεσμα φαντάζει λιγότερο εντυπωσιακό στο ντεκόρ, όπου τα κόμικ σκηνικά του Φόστερ είναι από τα πιο επικά στην ιστορία της 9ης Τέχνης.  Αντίθετα, όσο αφορά στην εικονογραφική απόδοση των χαρακτηριστικών των πρωταγωνιστών η προσπάθεια σωστής απόδοσής τους είναι τουλάχιστον εμφανής και φιλότιμη και μέσα στο πλαίσιο των προδιαγραφών της υποσειράς Classic Movies στην οποία εντάσσεται.

Γιώργος Βλάχος
Ιανουάριος 2018

No comments:

Post a Comment