Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Monday 6 June 2016

Τα Καλύτερα Κόμικς 13-16

Τέταρτη Τετράδα 13-16


ΕΙΣΑΓΩΓΙΚΟ ΣΗΜΕΊΩΜΑ
Παρουσιάζουμε την 4η τετράδα των Καλύτερων Κόμικς (τεύχη 13-16), που είχαν εκδοθεί από τις εκδόσεις “Πεχλιβανίδη- Ατλαντίς” το 1961-1963 και που μας διέθεσε ο φίλος Γιάννης Τουλούπης.
Για την πληρέστερη παρουσίαση της σειράς, επισημαίνουμε την σημαντική συνδρομή βοήθειας στον εντοπισμό των πρωτοτύπων αμερικανικών εξώφυλλων και οπισθόφυλλων από τον φίλο Κρίτωνα Κυρίμη.


Τεύχος 13 -ΔΙΑΠΛΑΝΗΤΙΚΑ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: Mystery in Space 43 (Απρίλιος Μάιος 1958)- Invaders from the Space-Satellites
σκίτσο-μολύβι, μελάνι: Gil Kane

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: Mystery in Space  42 (Φεβρουάριος-Μάρτιος 1958) -The dual-Identity world
Σενάριο : Otto Binder, Σκίτσο-μολύβι: Sid Greene, μελάνι: Joe Giella

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 27 Οκτωβρίου 1961

Cover Story
ΕΞΩΓΗΙΝΟΙ ΕΠΙΔΡΟΜΕΙΣ  (8 σελίδες)
Invaders from the Space-Satellites
Το 2150 η Γη είναι ερημωμένοι από ατομικούς πολέμους που είχαν ξεσπάσει τα τελευταία 200 χρόνια. Επιδρομή εξωγήινων από το εξωτερικό διάστημα θα εξαφανίσει κάθε ίχνος ζωής στον πλανήτη, καθώς τα σύγχρονα όπλα που έχουν απομείνει στους ελάχιστους κατοίκους της είναι ανίκανα να βλάψουν τους επιδρομείς. Τους απομένει να χρησιμοποιήσουν όπλο από το απώτατο παρελθόν.

ΣΙΝΙΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΦΕΓΓΑΡΙ (6 σελίδες)
Ένας εξωγήινος ναυαγός στο φεγγάρι στέλνει τηλεπαθητικά μηνύματα στη Γη προσπαθώντας να καθοδηγήσει τους Γήινους να τον σώσουν. Η επιτυχία της επιχείρησης είναι ταυτόχρονα και η απόκτηση γνώσεων των ανθρώπων πάνω στην έως τότε άγνωστή τους τεχνογνωσία σχετικά με τα διαστημικά ταξίδια.

ΤΖΩΝ ΤΖΟΝΣ, Ο ΤΙΜΩΡΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΡΗ -ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΔΟΛΟΦΟΝΩΝ (6 σελίδες)
Ο ντετέκτιβ από τον Άρη Τζων Τζονς με τις υπεράνθρωπες ιδιότητές του παίρνει τη θέση του κυβερνήτη, του οποίου τη ζωή απειλεί μια συμμορία και με τις υπερφυσικές ικανότητές του εξουδετερώνει κάθε απόπειρά τους και συλλαμβάνει όλα τα μέλη της.

ΤΟ ΝΕΚΤΑΡ ΤΟΥ ΔΙΑΣΤΗΜΑΤΟΣ (6 σελίδες)
Menace of the space-nectar (τ.43)
Ο Κάμπυ, ο ταξιτζής του διαστήματος, δεν μπορεί να αντισταθεί σε καμιά λιχουδιά που παρασκευάζεται από το νέκταρ του διαστήματος. Αυτό γίνεται η αιτία να τον χρησιμοποιήσουν δυο κακοποιοί να τους οδηγήσει στον αστροειδή που φύεται το φυτό από το οποίο βγαίνει το νέκταρ.

Οπισθόφυλλο από πάνελ της ιστορίας
ΤΟ ΑΙΝΙΓΜΑ ΤΟΥ ΠΛΑΝΗΤΗ ΜΕ ΤΗ ΔΙΠΛΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ
The dual-Identity world (6 σελίδες)
Δυο επιστήμονες βλέπουν την εικόνα ενός πλανήτη ο καθένας με τη δική του ματιά. Οι οφθαλμαπάτες τους δημιουργούνται από ένα μηχάνημα που χειρίζονται κρυφά οι κάτοικοι του πλανήτη προκειμένου να διαφυλάξουν τη γη τους από κακόβουλους εισβολείς.

Γιώργος Βλάχος




Τεύχος 14 -ΠΑΡΑΞΕΝΑ

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: STRANGE ADVENTURES 91 (Απρίλιος 1958)
σκίτσο-μολύβι,: Gil Kane
μελάνι: Bernard Sachs

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: STRANGE ADVENTURES 91 (Απρίλιος 1958)
Σενάριο: Gardner Fox
σκίτσο-μολύβι: Manny Stallman
μελάνι: Joe Giella
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 3 Νοεμβρίου 1961

Cover Story
ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΤΩΝ ΓΙΓΑΝΤΩΝ (8 σελίδες)
Midget Earthman of Jupiter 
Το έργο που ήταν αδύνατο να εκτελεστεί από τους γίγαντες του Δία, φάνηκε ότι ήταν εύκολο για τον μικροσκοπικό άνθρωπο της Γης. Αλλά ο τι ήταν ακίνδυνο για τους κατοίκους του Δία, ο Γήινος το αντίκρισε σαν μια τρομερή απειλή.

ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗ ΓΗ (6 σελίδες)
Warning to Earth
Εξερευνητής των βυθών ανακαλύπτει τυχαία στα βάθη του ωκεανού επερχόμενη απειλή για τους κατοίκους της Γης, αλλά διαπιστώνει ότι δεν έχει τρόπο να ειδοποιήσει τους συνανθρώπους του…

ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΣ ΣΕ ΕΝΑΝ ΤΕΧΝΗΤΟ ΔΟΡΥΦΟΡΟ  (6 σελίδες)
Σε ένα απομονωμένο νησάκι στη μέση του Ειρηνικού ένας παρατηρητής της τροχιάς των πειραματικών τεχνητών δορυφόρων συλλαμβάνει τηλεπαθητικό μήνυμα ταξιδιώτη του διαστήματος, που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τη Γη εδώ και 25.000 χρόνια!.. Ήταν ο μοναδικός επιζών από την καταστροφή της Ατλαντίδας! Η επιχείρηση διάσωσής του, παρά τα περιορισμένα τεχνικά μέσα στέφεται με επιτυχία.
ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ (από πάνελ της ιστορίας) από ιστορία του τεύχους 91 επίσης.
ΤΟ ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΓΝΩΣΕΩΣ
The Amazing Tree of Knowledge
Ήταν το μοναδικό όρθιο δέντρο στο υλοτομημένο δάσος και σαν να προκαλούσε τον αδύνατο άνθρωπο να το κόψει. Μήπως ο σπόρος του ήρθε από άλλον κόσμο του διαστήματος και φύτρωσε στη Γη; Μόνο τρώγοντας το μοναδικό φρούτο του, θα μπορούσες να λύσεις το αίνιγμα αυτού του δέντρου. Ή δεν είναι ακριβώς έτσι;


Γιώργος Βλάχος



Τεύχος 15 -ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΑ

Ημερομηνία κυκλοφορίας: 10 Νοεμβρίου 1961

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: SUPERMAN τ.117 (Νοέμβριος 1957)
σκίτσο-μολύβι,: Curt Swan
μελάνι: Stan Kaye

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: SUPERMAN’S PAL JIMMY OLSEN τ. 28 (Απρίλιος 1958)
σκίτσο-μολύβι: Curt Swan
μελάνι: Ray Burnley

ΥΠΕΡ-ΠΑΙΔΙ (Οι περιπέτειες του Υπεράνθρωπου όταν ήταν παιδί_
Η ΣΥΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΥΠΕΡ-ΠΑΙΔΙΟΥ (σελίδες 8)
Το Υπερ-παιδί αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει τις αφύσικες υπερδυνάμεις του για να απελευθερώσει το αστρόπλοιο μικροσκοπικών όντων από έναν… κόκκο άμμου που το είχε πλακώσει.!

ΥΠΕΡ-ΠΑΙΔΙ: ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΟΥ ΚΡΥΠΤΟΝ (σελίδες 8)
Ένα αθώο επιτραπέζιο παιχνίδι με ήρωα το Υπέρ-Παιδί, δεν είναι και τόσο αθώο, αφού ο μικρός υπεράνθρωπος στις διάφορες αποστολές του μέσα στην πόλη υποχρεώνεται να κάνει ο τι ακριβώς “προστάζουν” οι κάρτες που τραβούν η Λάνα και ο πατέρας της παίζοντας το παιχνίδι.

Cover story
Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΗΔΕΝ  (σελίδες 8)
The Man with the Zero Eyes
Προσβεβλημένος από τον διαστημικό ιό του πάγου, ο Υπεράνθρωπος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει τις ακτίνες Χ των ματιών του, γιατί κάθε του ματιά παγώνει τα πάντα. Αυτό τού δημιουργεί προβλήματα στις διάφορες αποστολές του, ενώ ευνοεί τα σχέδια μιας ομάδας κακοποιών. Στην απόγνωσή του ο Υπεράνθρωπος δοκιμάζει το τελευταίο που του απονέμει, που μπορεί να αποβεί θανατηφόρο και για αυτόν τον ίδιο. Πύρινο λουτρό στον πυρήνα του ήλιου!

Back Cover Story
ΤΖΙΜΜΥ ΟΛΣΕΝ: ΕΚΕΙΝΟΣ ΠΟΥ ΔΟΛΟΦΟΝΗΣΕ ΤΟΝ ΥΠΕΡΑΝΘΡΩΠΟ!  (σελίδες 8)
The Boy, who killed Superman
Ο Τζίμμυ Όλσεν με το ελικόπτερο της εφημερίδας πέφτει στη δίνη ενός χρόνο-κυκλώνα και μεταφέρεται 5.000 χρόνια στο μέλλον! Εκεί διαπιστώνει στην αίθουσα κερίνων ομοιωμάτων του Μουσείου Εγκληματικής Ιστορίας ότι όχι μόνο συγκαταλέγεται στο πάνθεον των μεγάλων εγκληματιών όλων των εποχών, αλλά θεωρείται ότι είναι και ο μεγαλύτερος όλων! Αιτία ότι δολοφόνησε τον Υπεράνθρωπο στον 20ο αιώνα! Η αστυνομία του μέλλοντος τον συλλαμβάνει τελικά και τον στέλνει πίσω στην εποχή μας για να τον δικάσουν οι σύγχρονοί του.
Τελικά όλα ήταν μια μπλόφα του ίδιου του Υπεράνθρωπου για να υποχρεώσει μια συμμορία να βγει από το κρησφύγετό της και να συλλάβει τα μέλη της.

Γιώργος Βλάχος



Τεύχος 16 -ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ
Ημερομηνία κυκλοφορίας: 17 Νοεμβρίου 1961

ΕΞΩΦΥΛΛΟ: TALES OF THE UNEXPECTED τ.25 (Μάιος 1958)
σκίτσο-μολύβι, μελάνι: Lou Cameron

ΟΠΙΣΘΟΦΥΛΛΟ: TALES OF TH UNEXPECTED τ.25 (Μάιος 1958)
σκίτσο-μολύβι, μελάνι: Bernard Baily

Όλες ιστορίες προέρχονται από το ίδιο τεύχος

Cover Story
Ο ΑΡΕΙΑΝΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΙΔΗΡΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΕΙΟ (6 σελίδες)
The Martian in the Iron Mask
Η σιδερένια μάσκα στο πρόσωπό του εμποδίζει τον καταζητούμενο εγκληματία από το Άρη να υπνωτίσει και επομένως να βλάψει τον κόσμο. Όταν απελευθερώνεται από την μάσκα, οι άνθρωποι κινδυνεύουν από την εγκληματική του δράση. Μόνον ένας “άνθρωπος” δεν επηρεάζεται από την υπνωτιστική ματιά του κι αυτός γίνεται η αιτία, ώστε να συλληφθεί ο κακοποιός.

Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΕΣΩΣΕ ΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ (8 σελίδες)
The Man Who saved the Solar System
Μια διαπλανητική τηλεοπτική εκπομπή του ηλιακού συστήματος τιμά στα γενέθλια του έναν γιατρό που είχε αφιερώσει τη ζωή του στην έρευνα και καταπολέμηση επιδημικών ασθενειών στους διάφορους πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος.

Ο ΑΦΗΝΙΑΣΜΕΝΟΣ ΒΡΑΧΟΣ  (6 σελίδες)
The Runway Rock
Ένα πείραμα μεγέθυνσης καρπών αποτυγχάνει να κάνει τους καρπούς φαγώσιμους, ενώ παράλληλα κάνει ένα χαλίκι μετεωρόλιθου να μεγαλώνει ανεξέλεγκτα καταστρέφοντας τα πάντα στο μεγάλωμά του. Τίποτα δεν το καταστρέφει, ούτε η ατομική βόμβα (!). Τελευταία ελπίδα η δημιουργία μιας εξ ίσου ακαταμάχητης δύναμης…

Back Cover Story από το πρώτο πάνελ της ιστορίας
ΤΟ ΑΣΤΡΟ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΗΣΑΥΡΟΥΣ  (6 σελίδες)
The Sorcerer’s Asteroid
Τρεις τυχοδιώκτες  από τη Γη αποφασίζουν να ανακαλύψουν και να πάρουν για λογαριασμό τους τον αμύθητο θησαυρό που κρύβει ο μικρός αστροειδής ακολουθώντας τις οδηγίες ενός παλιού χάρτη, χωρίς να ξέρουν τι ακριβώς είναι αυτός ο αμύθητος θησαυρός, που τελικά δεν είναι τίποτα περισσότερο από ένα…ηθικό δίδαγμα!

Γιώργος Βλάχος

No comments:

Post a Comment