Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Thursday 9 June 2016

Ο Σεβάχ ο Θαλασσινός

Και ο Τύραννος του Μπαριστάν

Κινηματογραφική ταινία της King Brother’s Productions Inc 1963
Προσαρμογή σε κόμικ: Gold Key 1963
Σενάριο και εικονογράφηση: Russ Manning

Εισαγωγικά σχόλια, μετάφραση κόμικ -lettering: Γιώργος Βλάχος

Το θέμα της ταινίας είναι εμπνευσμένο από τον Σεβάχ τον Θαλασσινό, έναν από τους ήρωες στο ανατολίτικο παραμύθι “Χίλιες και μια νύχτες”. Βασισμένες στον ίδιο μύθο έχουν  γυριστεί και άλλες ταινίες, αλλά ετούτη απλώς δανείζεται το όνομα του ήρωα και το εξωτικό περιβάλλον με κακοποιά στοιχεία και εξωκόσμια τέρατα δημιουργώντας μια άλλη ιστορία που ουσιαστικά δεν έχει σχέση με τον μύθο των υπολοίπων και γενικότερα με το παραμύθι της Χαλιμάς.
Μέρος της πλοκής έχει περισσότερο σχέση με τον ρωσικό θρύλο του απέθαντου κακοποιού στοιχείου Καστσέι, που αντιστοιχεί στην ταινία με τον σατανικό Ελ Καρίμ, ο οποίος έχει φυλάξει την τρωτή καρδιά του σε έναν απρόσιτο πύργο. Τον πύργο τον φυλάνε τερατώδη όντα, δημιουργήματα του μάγου, όντα που είναι εμπνευσμένα από ανάλογα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας. Ο Σεβάχ, αφού κατορθώνει να γλυτώσει από τα χέρια του Ελ Κερίμ αντιμετωπίζει τα τέρατα προκειμένου να φτάσει στην καλά φυλαγμένη καρδιά του τύραννου, να την καταστρέψει και να απαλλάξει τον λαό του από τον δυνάστη του… Ίσως, να μην έκανε όλους αυτούς τους άθλους, αν ο Ελ Κερίμ δεν είχε αποφασίσει να παντρευτεί, παρά τη θέλησή της, την αγαπημένη του Σεβάχ πριγκιποπούλα Τζάνα.
Η συνέχεια και το απαραίτητο Happy End, στις σελίδες που ακολουθούν.

ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΣΗ made from Russ Manning
Το στήσιμο, το σενάριο και όλα τα στάδια της εικονογράφησης ανέλαβε να τα εκτελέσει ένα από τα κορυφαία ονόματα στον χώρο του αμερικανικού κόμικ στην χρυσή και στην ασημένια εποχές του˙ ο μεγάλος  Russ Manning!
Είναι γνωστό, ότι υπήρξε ειδικευμένος, κυρίως, σε πρωτογενή δημιουργία και ανάπτυξη διασκευής/ προσαρμογής περιπετειωδών μυθιστορημάτων στην τεχνική του κόμικ, αλλά ήταν  εξ ίσου έμπειρος και στην προσαρμογή σε μορφή κόμικ της δεσμευτικής  εικόνας των ήδη εικονοποιημένων κινηματογραφικών και τηλεοπτικών σκηνών από τις αντίστοιχες ταινίες  έχοντας στο δημιουργικό ενεργητικό του αρκετές μεταφορές στο χαρτί εξωτικών και επιστημονικής φαντασίας ταινιών. Στη συγκεκριμένη ταινία αποδίδει πιστά, σχεδόν φωτογραφικά, τα πρόσωπα που ενσαρκώνουν τους χαρακτήρες της ταινίας, ενώ στο ντεκόρ προσθέτει αρκετά εικαστικά στοιχεία ανυψώνοντας την δραματική αίσθηση του χώρου. Ωστόσο, για λόγους σκηνικής οικονομίας, αρκετές σκηνές --μεταξύ των οποίων και κάποιες εντυπωσιακές--  λείπουν από τα πάνελ του περιοδικού, χωρίς ωστόσο αυτό να επηρεάζει τη συνοχή της αφήγησης.
Στο εξώφυλλο του τεύχους εμφανίζεται η αισθητική της διαφημιστικής αφίσας αρκετών στιλ κινηματογραφικής διαφημιστικής αφίσας εκείνης της εποχής, ενώ ταυτόχρονα παραπέμπει στην απευθείας σχέση του περιεχομένου του τεύχους με την ταινία την οποία παρουσιάζει με μορφή κόμικ.
Το τελικό εικαστικό αποτέλεσμα της εικονογράφησης του Σεβάχ είναι να συγκρίνεται με τις καλύτερες δουλειές του, όπως είναι ο Ταρζάν, ο Κόρακ και Μάγκνους το ρομπότ-μαχητής (Magnus Robot Fighter).

ΚΑΙ ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ
 

Η σκηνοθεσία ήταν του Μπάιρον Χάσκιν και πρωταγωνιστούσε στον ρόλο του Σεβάχ ο Γκάυ Γουίλλιαμς, γνωστός ως ο Ζορρό στο ομώνυμο τηλεοπτικό σήριαλ της εταιρίας  Ντίσνεϋ κι αργότερα από το γνωστό σήριαλ επιστημονικής φαντασίας “Χαμένοι στο διάστημα”. Στον ρόλο της πριγκίπισσας Τζάνα η Γερμανίδα ηθοποιός και τραγουδίστρια Χάιντι Μπρυλ (1942-1991), που την ίδια χρονιά, όπου είχε παίξει στον Σεβάχ, είχε εκπροσωπήσει και τη Γερμανία στη Γιουροβίζιον.  Στον ρόλο του μοχθηρού κι ανίκητου Ελ Κερίμ ο γνωστός για… αντιπαθητικούς ρόλους Μεξικανός Πέδρο Αρμενταρίς (τον θυμόμαστε σαν Τούρκο κατάσκοπο στην τζεϊμσμπόντικη ταινία “Από τη Ρωσία με αγάπη”; Και δείτε τυχαία συνωνυμία με τον χαρακτήρα στον Σεβάχ: Αλί Καρίμ Μπέη τον έλεγαν!)
Τα εξωτερικά γυρίσματα της ταινίας έγιναν στη Βαυαρία, που ως γνωστόν απέχει μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα από την πιο κοντινή θάλασσα!
Η ταινία έκανε πρεμιέρα στις 19 Ιουνίου 1963 και στην Ελλάδα προβλήθηκε με τον τίτλο «Σεβάχ, ο κατακτητής των Θαλασσών».

Γιώργος Βλάχος

No comments:

Post a Comment