Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Sunday 27 December 2015

Little Nemo

Η σειρά ξεκίνησε να δημοσιεύεται με τον τίτλο «Little Nemo in Slumberland» στη New York Herald από τις 15 Οκτωβρίου 1905, μέχρι τις 23 Ιουλίου 1911. Στη συνέχεια ο τίτλος άλλαξε σε «In the Land of Wonderful Dreams» όταν ο McCay το πρότεινε στον William Randolph Hearst, που το έκανε αποδεκτό και έκτοτε δημοσιευόταν στο New York American, από 3 Σεπτεμβρίου 1911 μέχρι 26 Ιουλίου 1914. Μετά, πάλι πίσω στη Herald για δυο χρόνια, από το 1924 έως το 1926, για να καταλήξει στο τέλος οριστικά στην εφημερίδα του Hearst..

Ο ήρωας της σειράς ήταν ένα μικρό αγόρι, ο Nemo, ο οποίος ζούσε απίστευτες περιπέτειες στο όνειρό του πριν ξυπνήσει κάθε φορά στο τελευταίο καρέ. Στο πρώτο επισόδειο ο Βασιλεύς Μορφέας της Slumberland διατάσει έναν άνθρωπό του να βρει και να φέρει τον Nemo. Ο Nemo είχε επιλεγεί να είναι σύντροφος παιχνιδιού του Πρίγκηπα της Slumberland αλλά χρειάστηκαν μήνες περιπετειών πριν ο Nemo φθάσει στον προορισμό του.

Ο Winsor McCay (1867-1934) εργάστηκε σαν επαγγελματίας σχεδιαστής σε πανηγύρια και μικρά μουσεία πριν αρχίσει τη συνεργασία του με εφημερίδες και περιοδικά, το 1898. Το 1903 τον προσέλαβαν στο γκρουπ εφημερίδων της New York Herald όπου γνώρισε την επιτυχία με strips όπως Little Sammy Sneeze (1904–06) και Dream of the Rarebit Fiend (1904–11). Ξεκίνησε να σχεδιάζει τον Little Nemo στα 1905 έχοντας σαν μοντέλο τον μικρό του γιο Robert. Το κόμικ αυτό υπήρξε πρωτοποριακό για την εποχή του, τόσο για την ποιότητα του σχεδίου όσο και για τη σύνθεση της σελίδας. Και βέβαια ο δημιουργός ήταν υπεύθυνος για το σύνολο του έργου, από το σενάριο και το σχέδιο, ως το μελάνωμα και το χρώμα. Κατά τη γνώμη μου ένα από τα ωραιότερα και πλέον πρωτότυπα κόμικς που έγιναν ποτέ.
Π.Κ.
http://www.pankoland.com/sentuki/LittleNemo-01_1905.pdf
 
 
 
Η μικρή συλλογή που παραθέτουμε σήμερα είναι από τις πρώτες κυριακάτικες σελίδες του 1905 και δίνουν ένα μικρό μόνο δείγμα της ποιότητας του όλου έργου (που μπορείτε να βρείτε ολόκληρο και να κατεβάσετε σε διάφορα format από το Internet Archive: https://archive.org/details/LittleNemo1905-1914ByWinsorMccay).

No comments:

Post a Comment