Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Friday 18 December 2015

Thief of Baghdad --DELL comics

Το κόμικ «Ο Κλέφτης της Βαγδάτης» βασίζεται στην ομότιτλη κινηματογραφική ταινία που προβλήθηκε το 1961 και ως κόμικ κυκλοφόρησε την ίδια εκείνη χρονιά από την Dell Publications στη σειρά Four Colors με αύξοντα αριθμό τεύχους 1229. Στη σειρά είχαν ενταχθεί διάφορες υπό-σειρές κρατώντας, ωστόσο την γενική αρίθμηση. 

Μια από αυτές ήταν και η σειρά Movie Classic, στην οποία παρουσιαζόταν κινηματογραφικές ταινίες της εποχής, κυρίως με περιπετειώδες θέμα. Η διασκευή για κόμικ από την ταινία σε γενικές γραμμές ήταν αρκετά ελεύθερη, ενώ γινόταν προσπάθεια το σχεδίασμα των πρωταγωνιστικών χαρακτήρων να θυμίζουν τους ηθοποιούς πρωταγωνιστές της ταινίας.

Στον «Κλέφτη της Βαγδάτης» που είναι ένα από τα τελευταία τεύχη της σειράς, πριν αυτή μεταφερθεί στη διάδοχη σειρά της Gold Key, το γνωστό παραμύθι από τις «Χίλιες και μία νύχτες» ακολουθεί μεν την κινηματογραφική εκδοχή από όπου προέρχεται, αλλά ο σχεδιασμός του ακολουθεί ελαφρώς διαφορετική δομή στο μοντάζ των σεκάνς.


Η ταυτότητα του έργου:
Ken Fitch (text)
Reed Crandall (penciler)
George Evans (inker)
ημερομηνία έκδοσης: Ιανουάριος 1961

Γιώργος Βλάχος 
18/12/2015


Η αφίσσα του κινηματογραφικού έργου (1961)

No comments:

Post a Comment