Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Saturday 5 December 2015

The Phantom


Ο χαρακτήρας του Phantom επινοήθηκε από τον Lee Falk, δημιουργό του Mandrake the Magician. Πρωτοεμφανίστηκε στις εφημερίδες σαν καθημερινό strip στις 17 Φεβρουαρίου 1936 και σαν Sunday strip στις 28 Μαΐου 1939. Και τα δυο κόμικς συνεχίζουν την καριέρα τους ως σήμερα.

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια φανταστική χώρα της Ανατολικής Αφρικής, την Bangalla. Ο ήρωας, «Το Φάντασμα που Περπατεί», όπως τον ονομάζουν οι ιθαγενείς, είναι ένας ψωμωμένος νέος άνδρας, μασκοφόρος, ντυμένος με μια εφαρμοστή μωβ στολή και οπλισμένος με αυτόματο πιστόλι και αποτελεί τον φόβο και τον τρόμο των κακοποιών που –για κάποιο ανεξήγητο λόγο– καταφθάνουν ασταμάτητα στη ζούγκλα. Τούτος εδώ είναι ο πρώτος από τους ήρωες των κόμικς που εμφανίζεται με εφαρμοστή στολή ενώ δεν βλέπουμε σχεδόν ποτέ τα μάτια του κάτω από τη μάσκα.

Ο τωρινός ήρωας είναι ο εικοστός πρώτος μιας σειράς Φαντασμάτων, που ξεκίνησε το 1536 όταν ο πατέρας του Βρετανού ναύτη Christopher Walker σκοτώθηκε σε ένα ρεσάλτο πειρατών. Ο Christopher κατάφερε να κολυμπήσει ως την κοντινή αφρικανική ακτή, όπου τον περισυνέλεξε μια φυλή πυγμαίων που τον γιατροπόρεψε. Όταν συνήλθε κάποτε ο νέος άνδρας ορκίστηκε, στο κρανίο του πατέρα του, να πολεμήσει το άδικο και την παρανομία ξεκινώντας έτσι την μακρά δυναστεία του «Φαντάσματος που Περπατεί». Το Φάντασμα δεν έχει υπερδυνάμεις, αλλά βασίζεται στη φυσική ρώμη και την εξυπνάδα του. Επειδή η κάθε γενιά ακολουθεί τον δρόμο της προηγούμενης έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στους ιθαγενείς η πίστη πως «The Ghost Who Walks», «The Guardian of the Eastern Dark» ή «The Man Who Cannot Die», όπως τον ονομάζουν, είναι αθάνατο.

Το πρώτο Φάντασμα παντρεύτηκε την Christina, κόρη ενός Σκανδιναβού καπετάνιου ονόματι Eric the Rover, ενώ το δεύτερο την Marabella, εγγονή του... Χριστόφορου Κολόμβου! Ο τωρινός απόγονος του αρχικού Φαντάσματος ονομάζεται Kit Walker και είναι παντρεμένος με τη Diana Palmer, με την οποία γνωρίστηκε όταν σπούδαζε στην Αμερική. Έχουν δε και δυο παιδιά, τον Kit και την Heloise. Σύντροφοί του και βοηθοί στον αγώνα κατά του εγκλήματος είναι ένα άλογο, ο Hero και ένας λύκος, ο Devil. Όπως και τα προηγούμενα Φαντάσματα ζει στην Σπηλιά του Κρανίου (Skull Cave). 
Π.Κ.
---------------------------------------------------------------
"THE SINGH BROTHERHOOD" -- Daily strip, 1936

Η πρώτη ιστορία που δημοσίευσε ο Lee Falk έχει τίτλο «The Singh Brotherhood» και ξεκίνησε σαν daily strip στην εφημερίδα "Australian Woman's Mirror" στις 17 Φεβρουαρίου του 1936. Είναι λοιπόν αυτή η πρώτη που ανεβάζουμε εδώ. Ο ίδιος ο Falk σχεδίαζε το κόμικ για τις πρώτες δυο βδομάδες και μετά ανέλαβε ο Ray Moore, που ως εκείνη τη στιγμή ήταν βοηθός του Phil Davis στον Mandrake. Έκτοτε πολλοί σχεδιαστές συνέχισαν το έργο του αρχικού δημιουργού ως σήμερα. Αυτοί είναι οι: Wilson McCoy, Bill Lignante, Sy Barry, George Olesen, Keith Williams, Fred Fredericks, Graham Nolan και Eduardo Barreto.

Ένας Αμερικανός συνένοχος της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης γνωστής ως «Singh Brotherhood» αποπειράται να κλέψει ένα πολύτιμο φορτίο γκρίζου κεχριμπαριού από τη νεαρή εξερευνήτρια Diana Palmer, όταν ένας μυστηριώδης μασκοφόρος επεμβαίνει.
Αυτή η δραματική συνάντηση αποτελεί τον καμβά μιας μεγάλης και έντονης μάχης σε μια φωλιά των Singh στον βυθό της θάλασσας και στα «κεντρικά» του Singh Brotherhood στο όρος Trepnich, όπου το Φάντασμα αναμετριέται με τον ποταπό Kabai Singh και την οργάνωσή του.
Θελήσαμε να σας παρουσιάσουμε την αυθεντική ιστορία, όπως πρωτοδημοσιεύτηκε στις εφημερίδες το 1936 κι όχι σε μια από τις πιο σουλουπωμένες μετέπειτα εκδόσεις. Τη χωρίσαμε σε δυο μέρη, για να κατεβαίνει πιο εύκολα και διαλέξαμε εξώφυλλα από τις Frew Editions.

 Μέρος Πρώτο:http://www.pankoland.com/sentuki/The Phantom-01a_1936.pdf

Μέρος Δεύτερο: http://www.pankoland.com/sentuki/The Phantom-01b_1936.pdf

"THE MERMAIDS OF MELO STRAITS" -- Daily strip, 1945-46


Η ιστορία πρωτοδημοσιεύθηκε σαν daily strips από τις 12 Νοεμβρίου 1945 έως τις 16 Φεβρουαρίου του 1946, σε κείμενο του Lee Falk και σχέδιο του Raymond Moore. Έκτοτε γνώρισε πολλές αναδημοσιεύσεις. Η παρούσα κυκλοφόρησε με το τεύχος #65 της Frew Publications (Αυστραλία) το 1953.

 

 http://www.pankoland.com/sentuki/The Phantom-65_1953.pdf



  
"THE GAME" -- Gold Key 1962


Η παρούσα ιστορία, με τίτλο «The Game», είναι η πρώτη που δημοσιεύτηκε από τα Gold Key Comics to 1962. Το εξώφυλλο κι οπισθόφυλλο φιλοτεχνήθηκαν από τον George Wilson ενώ η εσωτερική εικονογράφηση έγινε από τον Bill Lignante σε ένα σενάριο του Bill Harris.

 

http://www.pankoland.com/sentuki/The Phantom-01_1962.pdf
 

1 comment:

  1. ευχαριστούμε πάνο, έκανες εξαιρετική δουλειά. Να είσαι καλά, μας ξαναγύρισες στα ανέμελα παιδικά χρόνια

    ReplyDelete