Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Friday 5 February 2016

Γέλιο και Χαρά #2

ΜΙΚΥ ΜΑΟΥΣ ΚΑΙ ΠΛΟΥΤΟ
Δουλιές με Φούντες

Ο Μίκυ Μάους έχει τις αντιρρήσεις του, που τα ανίψια του Φρέντι και Μόρτιμερ, κουβάλησαν στο σπίτι δυο σκανδαλιάρικα πιθηκάκια. Είναι γιατί με τις σκανδαλιές τους προκαλούν ζημιές που ο Μϊκυ πρέπει να αποζημιώνει. Για αυτό θέλει να τα ξεφορτωθεί, αλλά όταν τα δυο πιθηκάκια σώζουν τα ανίψια του από πυρκαγιά που ξέσπασε στο σπίτι, τότε αλλάζει γνώμη και τα υιοθετεί.
Η ιστορία “Δουλειές με φούντες”, είναι μια 23σέλιδη παραγωγή one shot story των στούντιο Ντίσνεϋ που δημοσιεύτηκε στο 2ο τεύχος του περιοδικού “Γέλιο και Χαρά” στις 7 Μαρτίου 1954. Έκτοτε δεν δημοσιεύτηκε ξανά σε ελληνική έκδοση.
Το σενάριο της ιστορίας, καθώς και η εικονογράφηση είναι του Toni Strobl.
Οι δυο τελευταίες σελίδες, πριν από το οπισθόφυλλο είναι δυο μονοσέλιδες ιστορίες (γκαγκς), -άτιτλες στην ελληνική έκδοση- από τις οποίες η μία, αυτή με τον Μίκυ και τα δυο του ανίψια, είναι άτιτλη, αλλά θα μπορούσε να είχε τίτλο “Ετοιμασίες για διακοπές στην κατασκήνωση”, όπου οι δυο μικροί ποντικοί πριν να φύγουν γράφουν μαζεμένα όλα τα γράμματα που θα έστελναν στον θείο τους και του τα παραδίδουν. Η εικονογράφησή της είναι του Al Hubart, ενώ ο σεναριογράφος είναι άγνωστος. Στην δεύτερη (ασπρόμαυρη) ιστορία, με τίτλο "Dog Wash Blues" (Stan Walsh), ο Μίκυ με χίλια βάσανα κατορθώνει τελικά να κάνει μπάνιο στον Πλούτο, προέρχεται από το τεύχος με την ιστορία “High Tibet” (1952) που ήταν το τρίτο τεύχος της ελληνικής έκδοσης.
Στη δεύτερη σελίδα (ασπρόμαυρη) πίσω από το εξώφυλλο εκτός από την προαγγελία του επομένου τεύχους, υπήρχαν κολλημένα έγχρωμα χαρτάκια (κρύβοντας το επόμενο εξώφυλλο) με εγκυκλοπαιδικά θέματα, την πολύχρωμη Πινακοθήκη με προοπτική να σχηματίσουν ένα άλμπουμ. Στο τεύχος μας η μια καρτέλα είναι για ένα είδος παπαγάλου και η δεύτερη για ένα λαχανικό.
Η ιστορία με τίτλο “Monkey Business” στην αμερικάνικη έκδοσή της κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1950 στο περιοδικό “Walt Disney Comics” τεύχος 279 με τον χαρακτηρισμό ότι πρόκειται για OS (One Shot Comic). Υπήρχε στο ίδιο τεύχος με μια από τις πιο “θρυλικές” ιστορίες κόμικ του Ντίσνεϋ “Μίκυ και Πλούτο αιχμάλωτοι των μυρμηγκιών” του Bill Wright, που υπήρξε το πρώτο στη σειρά των τευχών του “Γέλιο και Χαρά”, δηλαδή το αμέσως προηγούμενο από το “Δουλειές και Φούντες” στην ελληνική έκδοση.
Να προσθέσουμε και κάτι άλλο σχετικό με την ελληνική έκδοση. Το εξώφυλλο αυτό είναι σύνθεση από Έλληνα καλλιτέχνη (ποιον, άραγε) Δεν υπάρχει ούτε στην αμερικάνικη ούτε σε άλλη έκδοση της ιστορίας σε κάποια άλλη χώρα. Προέρχεται από ένα καρέ που βρίσκεται στην έκτη σελίδα του σώματος, το οποίο ανασυντέθηκε σε διαστάσεις εξωφύλλου. Γενικά, η ιστορία αυτή δεν ευτύχησε εξωφύλλου στις διεθνείς της εκδόσεις εκτός από ένα κάπως σχετικό σε τεύχος του ιταλικού Topolino τον Σεπτέμβριο του 1950.
Στοιχεία για την πρωτότυπη αμερικανική έκδοση της ιστορίας αντλήθηκαν από το portal I.N.D.U.C.K.S. χάρη στην πολύτιμη βοήθεια του φίλου Τρύφωνος Ευαγγελίδη.

Γιώργος Βλάχος

No comments:

Post a Comment