Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Wednesday 23 March 2016

Γέλιο και Χαρά #9

Ντόναλντ Ντακ
Η ΧΡΥΣΗ ΠΕΡΙΚΕΦΑΛΑΙΑ

“Η Χρυσή Περικεφαλαία” (The Golden Helmet) είναι μία από τις πιο δυνατές 32σέλιδες ιστορίες του Κάρλ Μπάρκς στη συνεργασία του με τον Ντίσνεϋ. Δεν είναι μόνο λόγω σεναρίου --έτσι κι αλλιώς στις μεγάλες ταξιδιωτικές περιπέτειές του δύσκολα να ξεχωρίσεις μια καλύτερη από την άλλες-- αλλά για τις ανατροπές στην πλοκή και στην ψυχολογική σκιαγράφηση των χαρακτήρων. Οι “καλοί” δεν ξεχωρίζουν από τους “κακούς”. Κανένας τους δεν είναι μανιχαϊστικά “φύσει” καλός ή κακός. Οι περιστάσεις τον καθιστούν καλό ή κακό για τους άλλους. Η “κατάρα” της περικεφαλαίας τους κάνει να εξωτερικεύσουν τις πιο σκοτεινές πλευρές του εαυτού τους.
Η πλοκή στηρίζεται στο υπόβαθρο της ιστορικά βεβαιωμένης επίσκεψης των Βίκινγκς στη Βόρεια Αμερική 500 χρόνια πριν από τις καραβέλες του Κολόμβου. Μια σκανδιναβική σάγκα για κάποιο χρυσό κράνος, ένα ντρακάρ στο μουσείο της Ντάγκμπουργκ (Λιμνούπολη) με έναν χάρτη καλά κρυμμένο στο κύτος του, ένας φιλόδοξος κατεργάρης που ψάχνει τον χάρτη και ένα καλοστημένο σενάριο για τη χρυσή περικεφαλαία, της οποίας ο κάτοχος δικαιωματικά θα ανακηρυσσόταν κύριος της Βόρειας Αμερικής, θα μπορούσε να ήταν ένα best seller μυθιστόρημα. Στην έμπνευση του Μπαρκς έγινε ένα one shot comic με πρωταγωνιστή τον αγαπημένο μας ήρωα του κομίστα˙ τον Ντόναλντ!
Ο Ντόναλντ είναι ένας βαριεστημένος φύλακας του μουσείου, στο οποίο τίποτα δεν σπάει τη ρουτίνα και εύχεται να του τύχει μια περιπέτεια σαν κι εκείνες των αρχαίων βίκινγκς… Και μια άλλη περιπέτειά του, “Χαμένοι στις Άνδεις” που είχε δημοσιευτεί νωρίτερα είχε παρόμοια αρχική σεκάνς με τον Ντόναλντ σαν βαριεστημένο φύλακα σε μουσείο.
Το νήμα για την επιζητούμενη περιπέτεια αρχίζει να ξετυλίγεται, όταν ο Ντόναλντ ανακαλύπτει τον χάρτη. Σχεδόν αμέσως τον διεκδικεί και τον αρπάζει ο κατεργάρης κύριος Γαλανογένης (Azure Blue) με τη νομική επιχειρηματολογία σε “αλαμπουρνέζικα” λατινικά του δικηγόρου του, του Σάρκου (Sharky, χαϊδευτική ονοματοποίηση του shark -καρχαρίας). Ο διευθυντής του μουσείου αποφασίζει να τον εμποδίσει να πραγματοποιήσει τους σκοπούς του διεκδικώντας την περικεφαλαία για το μουσείο του και στέλνει τον Ντόναλντ από αέρος και θαλάσσης στο Λαμπραντόρ του Καναδά, ενώ ο ίδιος θα έφτανε στο ίδιο σημείο από στεριάς.. Μετά από περιπέτειες, ο Ντόναλντ ανακαλύπτει την περικεφαλαία, η οποία σε όποιον την κρατά του γεννάει τη φιλοδοξία να γίνει αυτός ο άρχοντας της Βόρειας Αμερικής. Η κατοχή της αλλάζει διαδοχικά χέρια --περνάει και από τα χέρια του Ντόναλντ-- και τελικά καταλήγει στον βυθό της θάλασσας χωρίς να την αποκτήσει κανένας. Ακόμα και ο Λούι, το ένα από τα ανιψάκια του Ντόναλντ ένιωσε την επιθυμία να την αποκτήσει! Τελικά, ο Ντόναλντ γυρίζει στη θέση του και αποκτά ενδιαφέρον για λιγότερο επικίνδυνα ενδιαφέροντα σχετικά με τα εκθέματα του μουσείου.
Η περιπέτεια “The Golden Helmet” δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στη σειρά Four Colors της Dell τον Ιούλιο του 1952 στο τεύχος 408 και συνοδευόταν από τρεις μονοσέλιδες ιστορίες επίσης του Κάρλ Μπαρκς άτιτλες αρχικά, που σε κατοπινές εκδόσεις τιτλοφορήθηκαν: "Full-Service Windows", "Rigged-Up Lawn Roller", and "Awash in Success". Εκτός της πρώτης, οι άλλες δυο συνόδευαν την πρώτη ελληνική έκδοση (“Η Χρυσή Περικεφαλαία”, Γέλιο και Χαρά, τεύχος 9, Κυριακή 23 Απριλίου 1954), ήταν επίσης άτιτλες και στην ελληνική έκδοση, αλλά στην Μεγάλη Βιβλιοθήκη του Καρλ Μπαρκς, εκδόσεις Νέα Ακτίνα, τόμος 4 τιτλοφορούνται “Κηπουρική εκτάκτου ανάγκης” και “Κάθε εμπόριο για καλό”.
Στα παραλειπόμενα της ιστορίας να αναφερθεί ότι ο Μπαρκς μάλλον εμπνεύσθηκε με μεγάλη διάθεση ειρωνείας τον χαρακτήρα του αδίστακτου δικηγόρου Καρχαριάκου ή Αρπακτικούλη (όπως κάπως ελεύθερα θα μεταφράζαμε το όνομά του Sharky) από την εμπλοκή του με τους δικηγόρους στο πρόσφατο, τότε, διαζύγιό του από την πρώτη του γυναίκα.
Τέλος, το 1995 ο Don Rosa έγραψε sequel στη “Χρυσή Περικεφαλαία” με τίτλο “The Lost Charts of Columbus” που δημοσιεύτηκε πρώτη φορά στο περιοδικό “Donald Duck Adventures #43
Το πρώτο πρωτότυπο εξώφυλλο και το sequel του Ρόζα.

 













Γιώργος Βλάχος

http://www.pankoland.com/sentuki/GH_09.pdf

2 comments:

  1. Αυτό και το Νο 4 ήταν από αυτά που συντάραξαν την ζωή μου ως πιτσιρικάς. Ευχαριστώ όλους όσους συνέβαλα στο να ξαναζήσω τις αξέχαστες εκείνες στιγμές.

    ReplyDelete
  2. Παιδιά, σας ευχαριστώ για το Νο 9! Το έψαχνα πολύ καιρό. Βέβαια, κυκλοφόρησε πρόσφατα σχετικά απο την σειρά ''ΚΟΜΙΞ'' του Τερζόπουλου ( ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 1996 ) σε καλύτερη ποιότητα φυσικά, με την ίδια εικονογράφηση και τις ίδιες λεζάντες περίπου σε κεφαλαία, αλλά.... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ !
    Την Κυριακή 27/3 το βάζω στο δικό μου μπλόκ (http://andremelez.blogspot.gr/).

    ReplyDelete