Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Sunday 20 March 2016

Ραίη Ρόμπινσον

Σύντομο κόμικ --μόλις 30 εικόνων σε 8 συνέχειες-- χωρίς ιδιαίτερες εικονογραφικές αξιώσεις, ίσως να μην είχε θέση στις παρουσιάσεις μας, αν δεν είχε κάποια… ιστορική ιδιαιτερότητα. Είναι το μοναδικό αθλητικού περιεχομένου κόμικ που δημοσιεύτηκε στα οπισθόφυλλα των παιδικών pulps περιοδικών στη χρυσή εικοσαετία του είδους. Συγκεκριμένα κάλυπτε τα οπισθόφυλλα του περιοδικού “Γκρέκο” στα οκτώ πρώτα τεύχη του.
Επίσης, δεν είναι γνωστή η προέλευσή του. Με τον Sugar Ray Robinson, μόλις ένα 10σέλιδο κόμικ είναι γνωστό έκδοσης 1952 και ούτε ένα καρέ του ελληνικού δεν αντιστοιχεί στο αμερικάνικο!
Όπως και να έχει η πρωτιά και, τελικά, η μοναδικότητά του είναι τα στοιχεία που το κάνουν δημοσιεύσιμο, όσο κι αν ουσιαστικά πρόκειται για τα πρώτα βήματα του μεγάλου πυγμάχου ενώ στην αγωνιστική του δραστηριότητα, μόνον τα 3-4 τελευταία καρέ είναι αφιερωμένα. Δεν παραβλέπεται ούτε η καλλιτεχνικά κακή ποιότητα της προσαρμογής (ξεπατίκωμα προσθαφαιρέσεις και επεμβάσεις στη σύνθεση των καρέ), άλλωστε, κοινός τόπος των περισσότερων κόμικς στα οπισθόφυλλα αυτών των περιοδικών.
Ο “Σούγκαρ” Ρέι Ρόμπινσον (1921-1989) θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους  πυγμάχους όλων των εποχών αγωνισθείς στις τέσσερες ελαφρότερες κατηγορίες. Πυγμαχώντας στην αρχή της καριέρας με την ιδιότητα του ερασιτέχνη είχε το απόλυτο ρεκόρ 85 νικών σε ισάριθμους αγώνες (69 από τις οποίες με νοκ άουτ!), ενώ στο σύνολο της καριέρας του έδωσε 200 αγώνες όπου κέρδισε τους 173.

Γιώργος Βλάχος

http://www.pankoland.com/sentuki/RayRobinson.pdf
 

No comments:

Post a Comment