Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Saturday 5 March 2016

The Spirit

 
The Spirit είναι ένας φανταστικός μασκοφόρος διώκτης του εγκλήματος που δημιουργήθηκε από τον σκιτσογράφο Will Eisner. Εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις 2 Ιουνίου 1940 ως το κεντρικό θέμα του δεκαεξασέλιδου ένθετου της κυριακάτικης έκδοσης της Register and Tribune Syndicate Newspapers που αποτελείτο από 20 κυριακάτικες εφημερίδες, με συνδυασμένη κυκλοφορία πέντε εκατομμύρια αντίτυπα κατά τη δεκαετία του 1940. «The Spirit Section», όπως το ένθετο ήταν ευρέως γνωστό, συνεχίστηκε μέχρι τις 5 Οκτωβρίου 1952. Περιελάμβανε γενικά δύο ακόμη τετρασέλιδες ιστορίες (αρχικά του Mr. Mystic και της Lady Luck), καθώς και κάτι ακόμη συμπληρωματικές σελίδες. Ο Wil Eisner είχε τη συντακτική ευθύνη του ένθετου, αλλά επίσης έγραφε και σχεδίαζε τις περισσότερες ιστορίες ο ίδιος, αν και μετά από μερικούς μήνες τον βοήθησαν καλλιτέχνες όπως ο Jack Cole και Wally Wood και ο συγγραφέας Jules Feiffer χωρίς όμως να αναφέρονται τα ονόματά τους στην έκδοση.

Από τη δεκαετία του 1960 έως το 1980, μια σειρά νέων ιστοριών του Spirit, δια χειρός Eisner κυκλοφόρησαν από τα Harvey Comics και αλλού, ενώ η Warren Publishing και η Kitchen Sink Press ανατύπωναν τις αρχικές ιστορίες των εφημερίδων σε μαυρόασπρα αλλά και σε έγχρωμα φυλλάδια. Στη δεκαετία του 1990 και του 2000, η Kitchen Sink Press και η DC Comics δημοσίευσε νέες ιστορίες του Spirit από άλλους συγγραφείς και καλλιτέχνες.

Η σειρά εξιστορεί τις περιπέτειες ενός μασκοφόρο εκδικητή που μάχεται κατά του εγκλήματος, με την ευλογία και την ανοχή του αστυνομικού διευθυντή Dolan, ενός παλιού φίλου του Spirit. Οι ιστορίες που παρουσιάζονται σε μια ποικιλία ειδών, από το απλό αστυνομικό δράμα με στοιχεία film noir, ως την ανάλαφρη κωμωδία και την horror and mystery περιπέτεια, πάντα δωσμένες με τον απαράμιλλο τρόπο που χαρακτήριζε τις δημιουργίες του Will Eisner.
 
 
The Spirit είναι η κρυφή, «ηρωική» ταυτότητα του νεαρού ντετέκτιβ Denny Colt. Θεωρούμενος ως φονευθείς εν ώρα καθήκοντος, στις πρώτες τρεις σελίδες της αρχικής ιστορίας ο Denny Colt αργότερα αποκάλυψε στον φίλο του Αστυνομικό Διευθυντή Dolan, ότι είχε στην πραγματικότητα περιέλθει σε κατάσταση suspended animation που προκλήθηκε από τον κακό Dr. Cobra. Όταν ο Colt ξύπνησε στο νεκροταφείο του Wildwood, αποφάσισε να το χρησιμοποιήσει σαν βάση του εκεί και χρησιμοποιώντας την νέα, κρυφή του ταυτότητα, ξεκίνησε μια καινούργια ζωή αφιερωμένη στην πάταξη της εγκληματικότητας. The Spirit έχει αρωγό στην προσπάθειά του αυτή τον Ebony White, έναν κωμικό μαύρο βοηθό.
Αρχικά το ντεκόρ των περιπετειών του Spirit ήταν η Νέα Υόρκη, αλλά αυτό γρήγορα μεταλλάχτηκε στο φανταστικό «Central City». Στη συνέχεια βέβαια οι περιπέτειες του τον έκαναν να ταξιδέψει λίγο-πολύ παντού στον πλανήτη γνωρίζοντας εκκεντρικούς χαρακτήρες, απατεώνες, αδίστακτους κακοποιούς και... πάνω απ’ όλα μοιραίες γυναίκες.
  
 
* * * * *
 
O William Erwin "Will" Eisner γεννήθηκε στις 6 Mαρτίου του 1917, στο Brooklyn.
Ήταν ένας από τους πρώτους Αμερικανούς σκιτσογράφους που ασχολήθηκαν με τα κόμικς και η σειρά του, The Spirit (1940-1952) ξεχώρισε ως προς το πρωτότυπο περιεχόμενο και τη μορφή του. Το 1978, ο ίδιος εγκαθίδρυσε τον όρο «graphic novel» με τη δημοσίευση του βιβλίου του «A Contract with God». 
Το βραβείο Eisner δημιουργήθηκε προς τιμήν του και δίνεται κάθε χρόνο σαν αναγνώριση προσφοράς στον τομέα των κόμικς. Πέθανε στις 3 Ιανουαρίου 2005, στο Lauderdale Lakes, Florida, από επιπλοκές μιας εγχείρησης τετραπλού bypass.
 
---------------------------------------------------------------------------
 
Ένθετο στην κυριακάτικη έκδοση της The Detroit News της  7ης Ιουλίου 1940.
Υπό την αιγίδα της Register and Tribune Syndicate

Το εξώφυλλο αποτελεί και την πρώτη σελίδα της περιπέτειας του Spirit.

Πρώτη ιστορία featuring The Spirit.
Τίτλος: The Black Queen's Army (7 σελίδες)
Σενάριο και εικονογράφηση: Will Eisner

Δεύτερη ιστορία featuring Lady Luck.
Τίτλος: Chief Hardy Moore and Officer Feeny O'Mye arrive at Blueport (4 σελίδες)
Σενάριο και εικονογράφηση: Chuck Mazoujian (as Ford Davis).

Τρίτη ιστορία featuring Mr. Mystic.
Τίτλος: I'm tired of your ridiculing the Mamsa Lin! (5 σελίδες)
Σενάριο: Will Eisner (ως W. Morgan Thomas)
Εικονογράφηση: Bob Powell Powell. 
 
http://www.pankoland.com/sentuki/Spirit_07-07-1940.pdf
 
 
Vital Books - 1944
Τιμή: 0.10 USD
Σελίδες: 52
Εξώφυλλο: Lou Fine

Πρώτη ιστορία.
The Spirit - Wanted for Murder (8 σελίδες)
Η δολοφονία ενός πράκτορα της Μυστικής Υπηρεσίας οδηγεί το Spirit στο άντρο μιας συμμορίας που παραχαράζει ασημένια δολάρια κοπής 1804.
Σενάριο: Manly Wade Wellman
Σχέδιο: Lou Fine, Μελάνι: Quality staff,  Γράμματα: Martin DeMuth

Δεύτερη ιστορία.
The Spirit - Tony Zacco, Public Enemy #1 (8 σελίδες)
Ο Διευθυντής Dolan στέλνει το Spirit στην Ευρώπη να αναζητήσει έναν καταζητούμενο κακοποιό, τον Tony Zacco, τον οποίο τελικά βρίσκει να υπηρετεί στον Αμερικανικό στρατό και να πεθαίνει... σαν ήρωας!
Σενάριο: Manly Wade Wellman
Σχέδιο: Lou Fine, Μελάνι: Alex Kotzky, Γράμματα: Martin DeMuth

Τρίτη ιστορία.
The Spirit - Dressed to Kill (8 σελίδες)
Ο Dolan πληροφορεί το Spirit πως φτιάχνει μια καινούργια μονάδα γυναικών αστυφυλάκων επικεφαλής των οποίων θα είναι η Ellen.
Σενάριο: Bill Woolfolk, Σχέδιο: Lou Fine, Μελάνι: Alex Kotzky, Γράμματα: Martin DeMuth

Τέταρτη ιστορία.
The Spirit - A Clock Stops (8 σελίδες)
Ο Dolan, το Spirith και ο Ebony διερευνούν τον φόνο ενός ωρολογοποιού στην κατοχή του οποίου υπήρχε ένα παλιό εκκρεμές γύρω από το οποίο υπάρχει μια μυστηριώδης παράδοση...
Σενάριο: Manly Wade Wellman, Σχέδιο: Lou Fine, Μελάνι: John Belfi, Γράμματα: Martin DeMuth

Πέμπτη ιστορία.
The Spirit - The Eyes Have It (8 σελίδες)
Το Spirit διερευνά κάτι ύποπτους αγώνες μποξ καθώς και την μυστηριώδη συμπεριφορά ενός κακοποιού ονόματι Evil-Eye Manders του οποίου το βλέμμα επηρεάζει τους ανθρώπους, συμπεριλαμβανομένου του Spirit.
Σενάριο: Manly Wade Wellman, Σχέδιο: Lou Fine, Μελάνι: Alex Kotzky, Γράμματα: Martin DeMuth

Έκτη ιστορία
The Spirit - Yellow Eyes Janus (8 σελίδες)
Ο  Jason Broadway και ο στρατιώτης Joe Dulan είναι δυο άνθρωποι που κανείς δεν θα μπορούσε να αντιπαθήσει. Και όμως... καταλήγουν δολοφονημένοι. Ο Dolan και το Spirit ακολουθούν μια πίστα διερευνώντας τους φόνους που παραλίγο να τους οδηγήσει κι αυτούς στον θάνατο.
Σενάριο: Will Eisner, Σχέδιο: Will Eisner και Lou Fine, Μελάνι: Robin King, Γράμματα: Martin DeMuth 
 
http://www.pankoland.com/sentuki/Spirit-01_1944.pdf
 

No comments:

Post a Comment