Κόμικς της λαϊκής κουλτούρας πριν το είδος αναβαθμιστεί σε 9η Τέχνη με αμφίβολης αισθητικής και ποιότητας προϊόντα.
Χαρακτήρες και ήρωες πασίγνωστοι κι αγαπημένοι κι άλλοι άγνωστοι, μα θελκτικοί σε σύντομες ιστορίες τους, μα και σε ολόκληρα graphic novels, όλα δημιουργίες εξαίρετων σχεδιαστών, οι οποίοι με τις εικονογραφήσεις τους έγραψαν τις πιο όμορφες στιγμές της ιστορίας του Κόμικ.
Στο σεντούκι θα φιλοξενηθούν ξενόγλωσσα κόμικς στο πρωτότυπό τους, μεταφρασμένα στα ελληνικά, αλλά και καθαρά ελληνικής παραγωγής. Και όλα θα συνοδεύονται από κατατοπιστικά σημειώματα, ώστε το «Σεντούκι των Κόμικς» εκτός από αναφορά στην ψυχαγωγία να λειτουργεί και ως μια συνεχώς τροφοδοτούμενη εγκυκλοπαίδεια του παλιού κόμικ.

Sunday 13 March 2016

Movies in Comics



Μια ακόμα… “πρεμιέρα” θεματικής ομάδας στις ψηφιοποιημένες βιβλιοθήκες μας. Αυτή τη φορά η “πρεμιέρα” είναι στο “Σεντούκι”.
“Movies in Comics”… Πρόκειται για one shot stories προσαρμοσμένων σε κόμικ κινηματογραφικών ταινιών που προβλήθηκαν στο σινεμά έως στις αρχές των ’60.
Επιλέγουμε ταινίες περιπέτειας, επικές, θεαματικές, που κάποτε οι περισσότεροι από εμάς είχαμε δει πιτσιρίκια στην πρώτη τους προβολή σε κάποια σκοτεινή κινηματογραφική αίθουσα ή σε κάποιο θερινό σινεμά και τις θυμόμαστε ακόμα!
Φιλοδοξούμε να ολοκληρώσουμε μια σειρά από αυτά τα κόμικς, που υπολογίζονται σε περισσότερα από 100 (!) τεύχη, όλα μεταφρασμένα ελληνικά, αποκλειστικά για το “Σεντούκι” και που για πρώτη φορά παρουσιάζονται σε ελληνική “έκδοση”.
Υπό-κατηγορία της σειράς με θέμα της διασκευασμένες σε κόμικ ταινίες από την ελληνική Μυθολογία και Ιστορία θα είναι ενταγμένη στην θεματική αυτή ομάδα.
Και με κόμικ από αυτήν την υπό-κατηγορία εγκαινιάζουμε στο “Σεντούκι” τη νέα σειρά.

Γιώργος Βλάχος
-------------------------------------------------------


Αλέξανδρος ο Μέγας

Dell-Western Publications/Four Colors #688 υπό-σειρά: Classic Movies. 1/5/1956.
Το κόμικ είναι διασκευή-προσαρμογή από την κινηματογραφική ταινία “Alexander the Great” (σενάριο-σκηνοθεσία Robert Rossen), που είχε κάνει πρεμιέρα κάπου ένα μήνα πριν (28/3/1956 -δηλαδή σε λίγες μέρες η ταινία κλείνει τα 60 της χρόνια!). 

Από cast της ταινίας επισημαίνουμε τους χαρακτήρες που εμφανίζονται και στο κόμικ.

Ρίτσαρντ Μπάρτον: Αλέξανδρος, 
Φρέντερικ Μαρτς: Φίλιππος,
Ντανιέλ Νταριέ: Ολυμπιάδα,
Μπάρυ Τζόουνς: Αριστοτέλης,
Χάρυ Άντριους: Δαρείος,
Πήτερ Κούσινγκ: Μέμνων,
Μάικλ Χόρντεμ: Δημοσθένης,
Γκουστάβο Ρόχος: Κλείτος,
Χοσέ Νιέτο: Σπιθριδάτης,
Τερέσα δελ Ρίο: Ρωξάνη.

Παρακάμπτοντας κάθε σχόλιο για την ταινία την ίδια, μη όντας του παρόντος κάτι τέτοιο, επισημαίνουμε ότι η διασκευή-προσαρμογή σε κόμικ είναι ανισομερώς καταμερισμένη στις επιλογές των διασκευασμένων σεκάνς . Δίνει πολύ έκταση στο πρώτο μέρος (έως την άνοδό του στον θρόνο) σε βάρος του δευτέρου (περσική εκστρατεία, θάνατος του Αλεξάνδρου).
Συγκρινόμενο το κόμικ της Dell με το ελληνικής γραφής κόμικ των Κλασικών Εικονογραφημένων (σενάριο Σοφία Παπαδάκη, εικονογράφηση Βασίλης Ζήσης), είναι γεγονός ότι υστερεί σε αφηγηματική πληρότητα. Υπερέχει, όμως κατά πολύ στο στήσιμο των πάνελ και στην εικονογράφησή τους, όπου θαρρείς ότι βλέπεις δυναμικά κινηματογραφικά πλάνα σε “φιξ καρέ” με έντονες εκφράσεις προσώπων, δυνατές φωτοσκιάσεις, ενώ τα μεγάλα balloons με τον πολύ λόγο δεν επηρεάζουν το θέμα της εικόνας και της σελίδας γενικότερα λόγω της ισορροπημένης γεωμετρίας στη χωροταξία των πάνελς.
Είναι η αλήθεια ότι η εικονογράφηση του Alberto Giolitti (1923-1993) είναι αντάξια της φήμης του ως ενός από τους πιο επιτυχημένους εικονογράφους στις σειρές της Dell, αλλά και αλλού. Τέλος, πολύ γνωστός κι πολυγραφότατος είναι και ο σεναριογράφος της ιστορίας (ο ρέκορντμαν στα σενάρια της Dell) ο Paul N. Newman (1924-1999).
Γιώργος Βλάχος

http://www.pankoland.com/sentuki/Alexander.pdf
 

1 comment:

  1. Πολύ ωραία προσπάθεια. Συγχαρητήρια!

    ReplyDelete